léčivky ze zahrádkyNaši předkové léčivé byliny užívali, aby se zbavili různých nemocí a neduhů. Postupem času kořenáře a mastičkáře vystřídalo systematické zkoumání, pozorování a shromažďování poznatků o účincích jednotlivých bylin. Poznatky se nejdříve předávaly z generace na generaci ústně, později byly znalosti o léčivých bylinách zachyceny i v písemné formě, nejčastěji ve starých herbářích. Se zdokonalováním technologií se podařilo z léčivých rostlin izolovat řadu účinných látek, používaných k výrobě moderních léčebných prostředků.



Výstava Léčivé rostliny a jejich dvojníci představuje nejen byliny nasbírané z lesních, lučních a polních biotopů, ale také z míst silně ovlivněných člověkem, jakými jsou rumiště a příměstské částí. Dvojníci jsou vybráni na základě podobnosti, zejména listů a květů (například často zaměňovaný heřmánek a rmen). Součástí výstavy jsou také některé nepůvodní cizokrajné rostliny, které v místních podmínkách zdomácněly a lze je v naší krajině běžně nalézt.

Stylizace výstavy do vesnického vzhledu znázorňuje význam sběru, zpracování a používání léčivých bylin v minulosti jako běžné činnosti tehdejšího každodenního života. Využití jejich léčivých účinků podkresluje lékárenská laboratoř z první poloviny 20. století. Pro dětské návštěvníky v muzeu připravili pracovní koutek.

Místo konání: Muzeum Těšínska, Mariánské náměstí 14, Jablunkov, výstavní síň

Kontakt: www.muzeumct.cz

Termín: 25. 9. 2014 – 1. 2. 2015