maliny dozrávají postupněMezi hlavní nevýhody maliníku patří mimořádně krátká trvanlivost plodů. V trvanlivosti plodů jednotlivých odrůd jsou sice rozdíly, ale obecně patří maliny mezi ovoce, které nesnáší delší skladování. Pokud si maliník vysadíme na zahradu, zkrátíme čas mezi sklizní a konzumací na minimum a tak získáme šanci vychutnat si opravdu lahodné čerstvé plody.



Stanoviště: maliny milují slunce a vláhu

Maliník můžeme na jednom místě pěstovat 8 – 10 let. Proto je vhodné při výběru stanoviště zvážit, zda zvolený prostor v budoucnu nechceme využívat nějakým jiným způsobem. Maliník je možné vysadit i do polostínu, ale tam méně kvete a tomu pak odpovídá menší sklizeň. Ideální volbou pro výsadbu maliníků je teplá, slunečná a závětrná poloha. Kromě slunce potřebují maliny i dostatek vláhy, hlavně v době, kdy nasazují plody.

Příprava pro výsadbu maliníku

Velmi důležité je důkladné zrytí a vyčištění záhonu. Maliny koření velmi mělce a není tedy příliš snadné mezi nimi provádět nějaké větší okopávání, aniž bychom jim ublížili.

Ještě než se rozhodneme pro výsadbu, měli bychom zvážit jednu z méně příjemných vlastností této rostliny – bujné odnožování. Maliník není vhodné sázet v přímé blízkosti plotu. Pokud chceme maliník co nejbezpečněji udržet ve zvoleném prostoru, je vhodné zapustit kolmo do půdy desky, které dalšímu prorůstání zamezí.

Půdu zryjeme na hloubku 1-2 rýčů a obohatíme prosátou kompostovou zeminou, zetlelým stájovým hnojem či vhodným pěstebním substrátem. Půda by měla být kyprá , bohatá na humus, mírně vlhká až vlhká, slabě kyselá pH 5,5-6,5. Maliníky vysazujeme do řad tak, abychom k nim měli dobrý přístup při sklizni ze všech stran.

Vzdálenost při výsadbě maliníku

  • jednou plodící - v řadě 40-60 cm, mezi řadami 150 cm
  • dvakrát plodící - v řadě 75 cm

maliník v kontejneruMaliník sázíme tak hluboko, aby kořenové pupeny byly zakryty zemí do výše 5 cm, kořeny nezastřihujeme. Po zasazení opatrně přitlačíme nebo lehce přišlápneme. Potom zalijeme a půdu přikryjeme organickým materiálem.

Která odrůda malin je ta pravá?

Odrůdu maliníku bychom měli vybírat především se zřetelem na umístění své zahrádky. Maliník rodí až do výšek kolem 600 m n.m. Do vyšších poloh se však příliš nehodí odrůdy s pozdním dozráváním – zbytečně se u nich připravíme o část úrody.
Při výběru bychom se měli u jednotlivých odrůd zajímat o:

  • čas a délku sklizně (nejdříve dozrávají maliny koncem června; některé, tzv. remontatní či stáleplodící maliníky dozrávají v průběhu září a října)
  • plodnost
  • odolnost vůči chorobám
  • nutnost opory (některé odrůdy rostou bez opory, jiné potřebují pro úspěšné zrání konstrukci, nejčastěji v podobě drátů natažených mezi kůly)
  • chuť a velikost plodů
  • využití plodů: všestranné využití, stolní použití, další zpracování plodů (kompoty, mražení), výroba šťáv

Sazenice v kontejnerech nebo prostokořenné?

Maliníky prodávané v kontejnerech můžeme vysazovat od jara do podzimu. Někteří prodejci nabízejí sazenice i velmi důkladně zakořeněné ve větších (2 l) kontejnerech. Za vyšší cenu tak získáme rostlinu, která má větší šanci dobrého růstu. To se zvlášť hodí v případě, že nemáme zahrádku u domu, ale třeba na chatě či chalupě, kam zajíždíme méně často.

Prostokořenné sazenice je nejvhodnější kupovat a vysazovat na podzim. Konkrétně u malin a dalších bobulovin začíná vhodný čas pro tento druh výsadby v polovině října.