květ denivky

Druhy denivek

V České republice není původní žádný druh rodu denivka (Hemerocallis). Stálicí starších zahrad je denivka plavá (Hemerocallis fulva), rostlina asijského původu, která často zplaňuje. Méně zplaňuje denivka žlutá (Hemerocallis lilioasphodelus), původem z jižní Evropy.



Každoročně jsou šlechtěny nové kultivary denivek (anglicky Daylilies). Prohlédnout si je můžete například na stránkách The American Hemerocallis Society - www.daylilies.org. Tento web amerických milovníků denivek v současné době nabízí přehled 7 446 vyšlechtěných kultivarů! Zájemci mohou vybírat ze široké škály odstínů žluté, růžové, červené či fialové. Úsilí šlechtitelů zatím marně směřuje k denivkám čistě modré nebo čistě bílé barvy.

Květy denivek nemusí být jedlé

Květy některých divoce rostoucích druhů jsou jedlé a používají se v čínské kuchyni. Na asijských trzích se prodávají čerstvé i sušené květy buď jako žvýkačky (gum jum) nebo tzv. zlaté jehly (golden needles). Přidávají se do polévek a některých dalších jídel. Jedlé jsou také mladé zelené listy a oddenky některých divokých druhů. Své zahradní denivky však ochutnávat nezkoušejte, u nás pěstované druhy by mohly být toxické!

Kopce Taiwanského pohoří zdobí květy tisíců denivek.