agáve obecná Agave americana má mohutné květenstvíAsi nejrozšířenějším druhem agáve je agáve obecná (Agave americana) původem z Mexika a nejjižnějších států USA. Od roku 1561, kdy se tato agáve v Evropě objevila poprvé, se rozšířila po celé oblasti Středomoří. Roste na strmých kamenitých svazích v blízkosti pobřeží. Zatímco u nás musíme agáve na zimu schovávat, ve Středomoří se těmto sukulentům daří velmi dobře. Díky většímu množství rostlin nás při pohledu na majestátná květenství, která spatříme při svých dovolených, většinou nenapadne, jak vzácný květ této rostliny je.



Agáve kvete jednou za život

V našich podmínkách je pěstování agáve opravdu jen pro vytrvalce s dostatečně prostorným zázemím. Zvlášť krkolomné bývá zimování větších exemplářů této rostliny. Vždyť v dospělosti mohou být její listy dlouhé přes 2 metry! A tak není divu, že stále mohutnější rostlina agáve se postupem let stává členem rodiny, případně se i dědí z generace na generaci.

O to větší radost pěstitelé zažívají, když jim v našich podmínkách vykvete. Několik metrů vysoký stvol agáve se díky médiím proměňuje v turistický magnet. Tak třeba v roce 2007 pomohla 35 let stará rozkvetlá agáve v Ostroměři zvítězit v soutěži o nejkrásnější nádraží. Za ty roky, kdy v létě zdobila perón a v zimě čekárnu, se stala pro cestující jednoznačným orientačním bodem.

Agáve patří z velké části k takzvaným monokarpickým rostlinám. Tedy rostlinám kvetoucím jedenkrát za život. Do tvorby mohutného sloupovitého květního stvolu zakončeného shluky květů vloží rostlina veškerou svou energii.

v nádobách se často pěstují pestrolisté kultivary agáveKdyž odkvete, její život končí. Ale pro budoucnost se většinou už dávno pojistí - ve spodní části jí vyrážejí odnože. Pokud agáve vyrazí květní stvol, pak je jisté, že bude vidět z hodně velké dálky. Květenství agáve obecné dorůstá výšky 3 - 8 metrů. Květní stvol má 20 – 30 horizontálních větví a každá nese soubor květů velkých jako talíř.

Co všechno lze z agáve vymačkat?

Domorodí obyvatelé dokázali z rostlin, které měli k dispozici, získat opravdu maximum: vlákna, čistící prostředky, sladidlo i alkohol. Zatímco některé druhy agave (především Agave sisalana) poskytují vhodné listy pro výrobu technického vlákna známého jako sisal, z kterého se vyrábějí motouzy, pytle a papír; jiné druhy se pěstují především pro sladkou šťávu.

Fermentací šťávy z květních stonků agáve obecné vzniká mexický alkoholický nápoj s více než tisíciletou tradicí - pulque. Pro jeho přípravu se u agáve, která je nejméně 12 let stará, odřízne květní pupen. Uprostřed rostliny se vydlabe prohlubeň, ve které se hromadí nasládlá šťáva - aguamiel. Šťáva se z rostliny sbírá denně po dobu zhruba dvou až tří měsíců. V závislosti na velikosti rostliny to může být až 5 litrů šťávy denně. Šťáva se nechá zkvasit a tím je nápoj hotov. Mnohem kratší historii má destilovaný alkoholický nápoj mezcal. Ale bezesporu nejslavnějším nápojem, který agáve proslavil po celém světě, je tequila. K výrobě této pálenky se používá rostlina se snadno zapamatovatelným jménem - Agave tequilana.