pneumatiku můžeme zavěsit i vertikálněZa jakousi prahoupačku byl se dal označit klacek či prkno zavěšené na provazech. Takové houpání však zvládnou až starší děti. U těch menších nesmíme zapomenout na maximální bezpečí. I když není možné je nechat houpat samotné, přesto by houpačce neměly chybět bezpečnostní prvky – ohrádka a bezpečnostní pásek. Jedině tak nemůže dojít k vyklouznutí dítěte při houpání.



Záleží jen na vás, zda zvolíte dřevěnou klasiku nebo houpačku umělohmotnou. Některé houpačky z plastů počítají s delším využitím – bezpečností prvky nezbytné pro malé děti je možné později odstranit. Pochopitelně, že takové houpačky 2 v 1 bývají dražší.

Spoustu radosti, zvlášť starším dětem, přinese obyčejná stará pneumatika. Zavěsit ji můžete podle možností vertikálně nebo horizontálně. Nejlépe, když si to ti, kterým bude k houpání sloužit, vyzkouší a řeknou, jak by se jim to líbilo. Velmi nízké pořizovací náklady mají i různá houpací prkénka, která bývají nejen obdélníková, ale i kulatá. Děti se na nich vydovádí jak při klasickém houpání v sedě, tak i ve stoje.

Pokud se rozhodnete houpačku koupit, ověřte si předem její nosnost, odolnost materiálu ve venkovním prostředí a věkovou kategorii, pro kterou je výrobek určen. Jen tak předejdete zbytečnému zklamání. Neméně důležité je také zjistit způsob uchycení.

Samozřejmě, že i houpačky pro děti mají své trendy. V posledních letech se stále větší oblibě těší houpací sítě ve tvaru kruhu či obdélníku. Někdy bývají nazývány s ohledem na druh výpletu lanová houpačka či ptačí hnízdo. Na nich by děti neměly stát, ale pouze sedět nebo ležet.

stále oblíbenější houpací kruh

Předejít úrazům není nikdy možné na 100%. Ale vždy je dobré udělat maximum pro to, aby k nim nedošlo či aby případné následky byly co nejmenší. Při umisťování houpaček bychom měli zvlášť pečlivě volit:

  • bezpečný povrch – prostor pod houpačkou vyřešte co nejbezpečněji. Pokrýt jej můžete pískem či mulčovací kůrou, naprosto nevhodné jsou betonové plochy či hrubé kamínky. Zavěsíme-li houpačku nad trávníkem, je třeba se smířit s vydřenými místy od odrážení.
  • bezpečné okolí – vyloučit bychom měli vše, s čím by mohla houpačka nebo z ní padající dítě, přijít do střetu. Velmi nebezpečné mohou být v případě nárazu či pádu zídky, dlážděné prostory, okraje záhonů nebo třeba skleníky. Zvlášť puberťáci dovedou houpačky rozkmitat do maximálních poloh.
  • bezpečné zavěšení – pokud budete pro houpačku připravovat sloupky, měly by být zabetonované asi 80 cm pod úrovní terénu a zajištěné ocelovými táhly. Zvolíte-li k zavěšení strom, prověřte, zda je zdravý.
k zavěšení houpaček můžeme využít i starší strom