Než se rozhodnete pro konkrétní řešení, vyplatí se trochu rozhlédnout po okolí. Všímejte si  rostlin, kterým se dobře daří v podobné dispozici. Jako ideální se jeví takové rostliny, o které se nemusíte příliš starat a přesto nadělají spoustu parády. Dobré je také při výběru rostliny najít barvu, která bude s vaším plotem dobře ladit. Vhodným kontrastem můžete umocnit jak barevnost rostliny, tak plotu.

žlutě nebo oranžově kvetoucí denivky jsou nenáročné



Téměř ideálně se pro takové využití hodí starší druhy denivek – denivka plavá (Hemerocallis fulva) a denivka žlutá (Hemerocallis lilioasphodelus). Rostou v mohutném trsu, který po mnoho dní chrlí další a další květy. Mohutné trsy snadno vytvoří také kopretiny, ať už divoce rostoucí kopretina bílá (Leucanthemum vulgare) nebo některý z vyšlechtěných kultivarů. Vybírat můžete nejen podle výšky rostlin, ale také podle velikosti či tvaru květů. Bohatě kvetoucí trsy bez velké péče vám nabídne také vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata).

spoustu parády u plotu nadělají i kopretiny

Spoustu parády dodají nižším dřevěným plotům popínavé rostliny. Z letniček patří k oblíbeným popínavkám svlačec trojbarevný (tříbarevný) – (Convolvulus tricolor) s květy v barvě modré, fialové a růžové či podobně vypadající povíjnice (Ipomoea tricolor). Využít můžete také oblíbený fazol šarlatový (Phaseolus coccineus) nebo smatovku křídlatou (Thunbergia alata), která je spíše známá pod lidovým názvem černooká Zuzana. Nejčastěji se pěstuje druh se žlutooranžovými květy a s černým středem, který připomíná zorničku oka. Pokud dáváte přednost více barvám, pak je možné se poohlédnout po směsi barev, která obsahuje květy bílé, žluté a oranžové. Oranžovou, žlutou či červenou barevnost můžeme plotu přidat lichořeřišnicí (Tropaeolum). Nemálo parády zaručí také jednoletý hrachor vonný (Lathyrus odoratus), nebo vytrvalý hrachor širokolistý (Lathyrus latyfolius).

velmi elegantně působí u plotu Clematis

Sáhnout můžete i po trvalkách. Zvlášť pěkně vypadají popínavé růže, které přepadají z vnitřní části zahrady přes plot ven. Nemálo elegance nabídne také vhodně zvolený plamének (Clematis). Ten se hodí k využití u plotů, které nejsou úplně kompaktní. Tu a tam může "povystrčit" svůj květ mezerou mezi plotovkami. Navíc tato rostlina zaujme nejen v době květu, ale i při dozrávání semen, která zdobí nápadné ochmýřené přívěsky.