Proč zrovna sluncovka?

sluncovky otvírají své květy jen za slunečného počasíU některých rostlin pomůže třeba počeštěná varianta jejich vědeckého jména, ale to, které získala sluncovka, je na úrovni velmi obtížného jazykolamu. Jen zkuste několikrát nahlas vyslovit: Eschscholzia californica. České pojmenování sluncovka má hned dvě možná vysvětlení. 



  • květy jsou nejčastěji sytě oranžové nebo žluté a tak svou barvou připomínají slunce. 
  • květy se otvírají pouze tehdy, když svítí slunce. Pokud je zataženo, zůstávají květy pevně srolované, při špatném počasí klidně i celé dny. Tímhle důmyslným způsobem si rostlina chrání pyl, kterému vzdušná vlhkost a mokro škodí.

V anglicky hovořících zemích má sluncovka řadu přezdívek, které vycházejí hlavně ze zlatavé barvy květu. Hovoří se o ní tedy nejen jako o kalifornském máku (California poppy), ale také jako zlatém poháru (Golden cup, Cup of gold) nebo kalifornském slunečním svitu (California sunlight). Krkolomné vědecké pojmenování získala sluncovka na počest Johanna Friedricha Eschscholze, jednoho z vědců, který se účastnil počátkem 19. století průzkumu pacifického pobřeží. O nějakém "objevu" rostliny se v případě sluncovky hovořit nedá. Ve své domovině pokrývá sluncovka velké plochy skalnatých strání i rozlehlých stepí. Díky nápadné barvě květů a dlouhému období kvetení je tato rostlina opravdu nepřehlédnutelná.

Johann Friedrich Eschscholz (psáno též Eschscholtz) žil v letech 1793 -1831. Byl nejen botanik, ale také lékař, zoolog a entomolog. Jako jeden z prvních se významně zapojil do vědeckého průzkumu Pacifiku, Aljašky a Kalifornie. A tak se jeho přítel, básník a botanik Adelbert von Chamisso (1781 – 1838), při volbě názvu rozhodl připomenout Eschscholzovy zásluhy jednou provždy pojmenováním rostliny Eschscholzia californica.

kalifornský mák v rezervaci Antelope Valley Kalifornie Poppy Reserve

Jak se sluncovka stala kalifornským symbolem

Zatímco u některých stromů či rostlin symbolizujících určité země netušíme, kdo a kdy o volbě rostliny rozhodl, v případě sluncovky máme jasno. Kalifornskou státní květinou se stala už v roce 1890. A to na základě hlasování členů kalifornské květinové společnosti (California State Floral Society). Hlasování bylo téměř jednomyslné, nejvíce hlasů získala sluncovka. Víme dokonce, i jak se jmenovali poražení soupeři. Jedním byl pěknosemenec Mariposa lilie (Calochortus spp), a dalším poraženým se stal bíle kvetoucí keřovitý mák (Romneya coulteri).

Kalifornský mák můžete obdivovat na řadě míst, ale speciální ochranu mu věnují ve státní přírodní rezervaci Antelope Valley Kalifornie Poppy Reserve. Rezervace leží v západní části Mohavské poušti (Mojave desert) v nadmořské výšce 2 600 – 3 000 m n. m. Právě tady každoročně rozkvétají sluncovky od časného jara svými nádherně zářivými květy.

kalifornský mák v rezervaci