plzák na salátu působí velké škodyŘádění plzáků, v čele s plzákem španělským (Arion vulgaris) je každoročním postrachem zahrádkářů i zemědělců. Historie prý mezi plži nepamatuje významnějšího a problematičtějšího škůdce. Není tedy divu, že se plzák španělský ocitl na "černé listině" – tedy na seznamu stovky nejhorších škůdců z živočišné říše.



Jídelníček plzáků je velmi pestrý. Mezi nejoblíbenější pochoutky patří mladé sazenice brukvovitých rostlin nebo salátu. Rádi si však pochutnají i na jahodách, bramborové nati nebo okrasných květinách. Mimořádné oblibě se těší kopretiny (po nich se klidně vyplazí po stonku až nahoru ke květu) či afrikány (ty zas dokáží ohlodat tak, že zůstane pouze stonek).

Na slimáky granule, hlístice nebo pasti?

Připravili jsme pro vás přehled prostředků určených k likvidaci plzáků. Bohužel, univerzální a stoprocentně spolehlivý prostředek, který věčně hladové vetřelce ze zahrady navždy vyžene, neexistuje. Než se však rozhodnete do boje s plzáky pustit, seznamte se s jejich vývojem a chováním. Rady, které jsme zveřejnili v článku Zaručené recepty na hubení slimáků a plzáků vám pomohou s jejich efektivní likvidací. Naopak v článku Sedm nejčastějších chyb při hubení slimáků a plzáků nabízíme přehled, čemu se vyhnout, aby naše snaha byla co nejúspěšnější.

Ve snaze škůdce zlikvidovat vynakládáme často zbytečně velké finanční prostředky. Pokud nedodržíme doporučení pro aplikaci, nemusí být výsledek dostatečně účinný. Navíc se v případě užití některých chemických přípravků zahrádky stávají smrtící pastí pro jiné, užitečné živočichy. Proto je velmi vhodné ještě dřív, než zvolíme určité řešení, získat co nejvíce informací. Díky internetu to můžeme udělat v klidu domova a nemusíme se trápit se čtením drobného písma na výrobcích. Nejlépe, když si ke zvolenému výrobku prostudujeme přímo jeho bezpečnostní list. Právě tam jsou přehledně sepsána případná rizika. A nesmíme zapomínat, že velmi důležitou částí boje s plzáky je prevence a jejich mechanická likvidace.

plzák španělský si někdy přivlastní podstatnou část úrodyBiologická zbraň - hlístice

Nemaslug – účinnou látkou jsou živé hlístice (Phasmarhabditis hermaphrodita), které na plžích parazitují. Aplikace se provádí zálivkou nebo postřikem na dobře provlhčenou půdu. Teplota půdy nesmí klesnout pod 5 °C, optimum při 15 °C, po dobu působení musí být dostatečná vlhkost substrátu Hlístice napadají dýchací ústrojí slimáka a ten během 5 dnů přestává přijímat potravu, zaleze do děr a hyne. Po určité době vývoje nová generace hlístic opustí hostitele a vyhledává dalšího. Hlístice působí dlouhodobě – po dobu asi 6 týdnů. Hlístice se prodávají v balení 12 miliónů (určeno na ošetření plochy 40 m2) nebo 30 miliónů kusů (pro plochu 100 m2).

Nemaslug není vhodný pro použití na těžkých a zamokřených půdách. Protože se jedná o živé organismy, je přípravek použitelný do 4 týdnů (včetně transportu) od data výroby v původních neporušených obalech. Po otevření je nutné spotřebovat celé balení. Přípravek je účinný především na menší a málo hmotné slimáky a plzáky. Cena balení hlístic určeného na ošetření plochy 40 m2 se pohybuje v rozmezí 497 – 550 Kč. Ošetření 1 m2 v tak vychází na 12,4 – 13,7 Kč.

Přípravky na slimáky bez umělých chemikálií

Některé přípravky neobsahují umělé chemikálie, pouze účinné látky přírodního původu. Jejich předností je, že po aplikaci nic nebrání volnému pohybu lidí a zvířat po ošetřené ploše. Na trhu jsou dva přípravky s obsahem fosforečnanu železitého 9,9 g/kg: Neudorff ferramol a Přípravek proti slimákům, který nabízí ve své řadě Zdravá zahrada společnost Forestina. Fosforečnan železitý je sloučenina fosforu a železa, která se běžně vyskytuje i ve volné přírodě. Balení o hmotnosti 200 g je určeno k ošetření 40 m2.

Výhodou těchto přípravků je, že za deště a vlhkého počasí, kdy bývají slimáci nejaktivnější, nedochází ke snížení účinku přípravku. Granule vlivem vlhkosti nabobtnají a jsou pro slimáky ještě atraktivnější. Po pozření granulí se slimáci a plži stáhnou do svých úkrytů, kde hynou. Přípravek není nebezpečný pro domácí a další zvířata (psy, kočky, ježky, žížaly, včely). Výhodně vypadají ceny na internetu, ale k nim je třeba připočítat náklady na poštovné. V hobby centrech je možné některé z přípravků koupit výhodně díky akčním slevám. Ošetření 1 m2 přípravkem proti slimákům vycházelo při použití doporučeného množství 1,6 - 1,7 Kč, u u přípravku Neudorff ferramol - 1,6 - 2,25 Kč. 

Přípravky obsahující jedy proti slimákům

Vanish slug pellets je granulovaná tmavomodrá požerová nástraha. Účinnou látkou je 4 % metaldehyd. Jedná se o rychle účinkující požerkový a dotykový jed, který vyvolává nadměrnou sekreci slizu a tím dehydrataci. Nástraha je určena k likvidaci slimáků, plzáků a hlemýždů. Nástrahy jsou odolné vůči nepříznivému počasí a jsou účinné zejména za vlhkých podmínek, kdy jsou slimáci a plzáci nejaktivnější. Nástrahy obsahují speciální repelent vůči teplokrevným živočichům. Přípravek se se aplikuje v množství 1,5 – 3 g na m2. Ceny u malospotřebitelského balení o váze 500 g se pohybují mezi 186 – 218 Kč. U ceny 218 Kč vychází ošetření 1 m2 na 0,65 – 1,30 Kč podle použitého množství přípravku.

Přípravek je nutné chránit dosahu dětí a nepoučených nebo neznalých osob. Nástraha nesmí přijít do styku s potravinami, rostlinami nebo zásobami potravin. Přípravek je toxický pro živočichy a ptáky, ale nevyžaduje klasifikaci z hlediska ochrany včel. Při práci s přípravkem doporučuje výrobce používat ochranný pracovní oděv s protiprašnou impregnací, ochranný štítek, gumové rukavice, gumové nebo kožené boty. Po ukončení aplikace a před jídlem, pitím a kouřením je důležité důkladné umýt vodou a mýdlem.

Mesurol Schneckenkorn - návnadový přípravek s účinnou látkou ze skupiny karbamátů proti všem druhům slimáků a plzáků. Přípravek působí jako nervový jed (účinná látka je methiocarb 2 %). Dodává se v malém i velkém balení (50 g, 5 kg). Působí nezávisle na teplotě, je odolný proti dešti a vlhkosti. Přípravek je zvlášť nebezpečný pro včely. Balení 50 g je určeno k ošetření 100 m2, cena na ošetření 1 m2 se pohybuje mezi 0,4 – 0,5 Kč.

Nástrahy a pasti na slimáky

Zvlášť v nabídkách internetových obdchodů se objevuje i řada nástražných zařízení na slimáky. Například Biolit Eco (2 kusy nástrahy a tuba s atraktantem stojí od 80 do 119 Kč). Nástrahové pasti se umisťují na místa výskytu slimáků a kromě vábícího přípravku se do nich přilévá i pivo. Pasti je potřeba průběžně kontrolovat, každé 2 - 3 dny vyprázdnit, vypláchnout vodou a znovu naplnit. Další nástrahy na slimáky Bros (2 kusy nástrahy a vábící přípravek stojí 90 – 96 Kč), Smart (156 Kč), Swiss Natural control (192 Kč) fungují na podobném principu.

* * * * *

Poznámka redakce: Při výpočtu cen na ošetření 1 m2 jsme vycházeli z doporučeného dávkování uvedeného výrobci jednotlivých přípravků a aktuálních cen v obchodech i na internetu v první polovině června 2014. Při pozorném čtení zjistíte, že přípravek, který vychází jako nejlevnější, nemusí být (s ohledem na další účinky), ideálním řešením pro vaši zahradu. Též není možné do srovnání zahrnout rozdíl mezi krátkodobým a dlouhodobým účinkem některých přípravků.