Asi nejznámější a nejrozšířenější u nás je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Kromě ní můžeme pěstovat také hortenzii pilovitou (Hydrangea serrata), latnatou (Hydrangea paniculata), řapíkatou (Hydrangea petiolaris), stromečkovitou (Hydrangea arborescens), drsnou (Hydrengea aspera), kosmatou (Hydrangea heteromalla), dubolistou (Hydrangea quercifolia) či Sargentovu (Hydrangea sargentiana). Většina druhů kvete bíle, ale některé (zejména hortenzie velkolistá), mají květy také v modré, červené, růžové, světle fialové nebo tmavě fialové barvě.



modré hortenzie potřebují dostatek hliníku v půděJak z růžové udělat modrou hortenzii?

Modrá barva květů je v první řadě podmíněna kyselou půdní reakcí. Růžové květy hortenzií se zbarví do modra při pH půdy 3,5 až 4,5. Červené květy se zbarví do fialova. Proto je vhodné přidávat hortenziím vhodný substrát (např. pro rododendrony, borůvky).

Druhou podmínkou pro dosažení a udržení modré barvy květů hortenzií je zajištění dostatku volně přístupných iontů hliníku v půdě. Změnu barvy květů z růžové na modrou způsobuje působení volných iontů hliníku na delphinin (barvivo obsažené v květech). Pokud tedy chceme, aby hortenzie kvetla modře, musíme jí dodat dostatečné množství hliníku.

Pamatujte, že barva každého kultivaru se mění jen v určité škále. Bíle kvetoucí hortenzie svou barvu nemění. Pokud se tedy teprve chystáte hortenzii kupovat a toužíte po sytě modrých květech, poohlédněte se po některém z modře kvetoucích kultivarů.

Kdy hnojit?

Přihnojování hortenzií se provádí tekutými minerálními hnojivy po zálivce, existují také organominerální hnojiva, která mají delší účinnost. S přihnojováním je možné začít již před začátkem květu, nejvhodnější čas je od dubna do září. Zálivkový roztok je nutné aplikovat rovnoměrně při dodržení intervalu a dávkování, které doporučuje výrobce. Hnojit bychom neměli po prořezání až do nasazení nových výhonů.

hortenzie jsou vyšlechtěny v mnoha barvách

Čím hortenzie hnojit?

Hnojivo bychom měli vybírat s ohledem na barvu pěstované hortenzie. Mezi lidmi koluje řada "zaručených" receptů na změnu barvy hortenzií. Lidé se snaží hortenzii přidat hliník například kouskem alobalu či zapíchnutou hliníkovou lžící. Další možností je aplikace zálivky kamennce amonného 2x týdně (3 - 5 gramů kamence amonného na litr vody, nejméně čtyři týdny před květem).

hortenzie jsou nejčastěji růžové, fialové nebo modréAsi nejpohodlnější volbou je použití speciálního hnojiva. Výrobci většinou nabízejí hnojivo pro modré hortenzie (je možné jej použít i pro ostatní hortenzie) a pak i hnojivo, které změnu barvy květů nevyvolává (ne každý, kdo má růžovou hortenzii touží po modrých květech).

O tom, že asi neexistuje žádný zaručený recept na "správné" hnojení hortenzií, svědčí rozdíly mezi jednotlivými hnojivy. Obsah dusíku (N), fosforu (P) a draslíku (K), stejně jako dalších stopových prvků, se u jednotlivých výrobců liší. Proto je vhodné poznamenat, které hnojivo a s jakými výsledky jsme použili. Pokud se osvědčí, můžeme jej příště aplikovat znovu. Pokud ne, pak je čas se poohlédnout po přípravku s odlišným poměrem prvků.

Hortenzie zalévejte "akorát"

Od jara do podzimu si hortenzie žádají hojnou zálivku. Ale i u nich platí pravidlo: všeho s mírou. Rostliny pěstované v nádobách by nikdy neměly přeschnout, zaléváme je však až po částečném proschnutí. K zalévání hortenzií není vhodná tvrdá voda. Ideální je dešťovka, případně voda, kterou necháme odstát.

hortenzie zdobí zahradu dlouhý časDalší zajímavosti o hortenziích, včetně původu jejich jména, najdete v článku Květy hortenzií prozradí kyselost půdy