Šeříků rostoucích ve volné přírodě (botanických druhů) dnes známe kolem 40. O jejich oblibě mezi zahradníky i zahrádkáři svědčí téměř 800 vyšlechtěných kultivarů. V České republice není původní žádný druh šeříku. Nejčastěji se pěstuje šeřík obecný (Syringa vulgaris). Ten pochází z jihovýchodní Evropy a jihovýchodní Asie a v teplých oblastech naší republiky zplaňuje. Pro malé zahrady se však tento druh příliš nehodí.



Trpaslíci mezi šeříky

šeřík v podobě bonsajeDrobné šeříky mohou růst v okrasné části zahrady samostatně jako solitéry. Ty nejmenší bývají i atraktivní ozdobou skalek či sbírek bonsají. Šeříky můžeme využít také jako součást živých plotů. Díky svému nízkému vzrůstu se hodí i pro předzahrádky či do skupinové výsadby.

Mezi šeříky, které velmi intenzivně provoní i menší zahrady, patří šeřík malolistý (Microphylla Superba). Dorůstá podobné výšky i šířky – 1,2 – 1,5 metru. Pochází ze severní Číny. Tam se kdysi jeho květy sušily a používaly jako náhražka čaje. Šeřík malolistý kvete během roku dvakrát. Poprvé v květnu a podruhé od srpna podle počasí přes celé září, někdy i déle.

Mezi tzv. trpasličí šeříky patří šeřík Meyerův (Syringa meyeri), konkrétně jeho kultivar Palibin. Roste pomalu, a tak vytváří bohatě rozvětvený keř s levandulově růžovými květy. Nízkého vzrůstu (1- 2 metry) dosahuje také světle fialově kvetoucí šeřík sametový (Syringa patula).

Velmi atraktivní jsou kultivary šeříku Prestonové (Syringa x prestoniae), někdy uváděné též jako kanadské či prestonské šeříky. Jméno získaly po Isabelle Prestonové (1881 – 1965), první ženě, která se v Kanadě profesionálně věnovala šlechtitelství. Výhodou těchto šeříků je, že pokud jsou pravokořenné, tak neodnožují. Jen oproti běžným šeříkům rostou pomaleji. Zajímavé jsou tyto kultivary také tím, že vykvétají o 2-3 týdny později než šeřík obecný. Svými květy vám provoní a prozáří zahradu na začátku léta.

Druhy šeříků

Nejčastěji pěstované kultivary šeříku Prestonové a barvy jejich květů:

  • Agnes Smith – bílý
  • James McFarlane - lososově růžový
  • Miss Canada - zářivě růžový
  • Miss Japan - lososově růžový
  • Redwine - vínově červený
  • Royalty - světle fialový

Největší sbírka šeříků je v Průhonicích

Až se budete rozhodovat, který šeřík by nejlépe barevně či tvarově slušel vaší zahradě, můžete se inspirovat v naší největší sbírce šeříků. Najdete ji v průhonické Dendrologické zahradě. V roce 2004 sem byla přenesena soukromá sbírka Václava Jabůrka, našeho předního znalce šeříků, kterou doplňují i přeroubované šeříky z původních sbírek.

S počtem 340 druhů a odrůd šeříků se tato kolekce řadí k nejbohatším v Evropě. Sbírka zahrnuje jak druhy botanické, tak především křížence šeříku obecného (Syringa vulgaris). Nechybí ani později kvetoucí odrůdy ze skupiny takzvaných Prestonové šeříků.

sbírka různých kultivarů šeříků