Mrazuvzdorné zeleniny snesou teplotu i pod bodem mrazu. A to i přesto, že optimální teplota pro jejich růst se pohybuje v rozmezí 20 - 25 oC. Tito otužilci mezi zeleninami rostou ještě při 5 - 10 oC. Do skupiny mrazuvzdorných zelenin řadíme kapustu růžičkovou a hlávkovou, čínské zelí, zimní pór, špenát a zimní odrůdy hlávkového salátu. Dále sem patří i vytrvalé zeleniny jako je křen, pažitka, topinambur, chřest, různé druhy cibule, česneku, černý kořen, petržel a pastinák.



Zeleninu v zimě sklízíme během mírných slunečných dnů. Ideální čas pro sklizeň jsou časné odpolední hodiny. Pokud bydlíme v oblastech s větším množstvím sněhu a k zelenině na záhonech bychom se v zimních měsících špatně dostávali, vyryjeme na podzim celé rostliny i s kořeny a uchováme je ve světlejším sklepě, nevytápěném skleníku nebo v chladné místnosti.

kadeřávek snáší zimu výborněKadeřávek a mráz

  • kadeřávek je listová zelenina, která na rozdíl od ostatních košťálovin nevytváří žádnou hlávku.
  • kadeřávek patří k velkým zahradním otužilcům. Snese i velmi kruté mrazy. Nejvíce trpí zimním sluncem, zvlášť pokud nenapadne sníh. Před sluncem jej nejlépe ochráníme větvičkami chvojí. 
  • můžeme ho sklízet i během velké zimy (nejlépe chutná právě až po přejití mrazem) ve zmrzlém stavu má velmi křehké listy. Proto je vhodné jej nechat při pokojové teplotě pomalu rozmrznout.
  • při sklízení odřezáváme pouze vrcholky stonků, košťály ponecháme na záhoně. Velmi brzy na jaře obrazí. Mladé výhonky nám tak poskytnou zdroj vitaminů a minerálů v období, kdy většinu ostatních zelenin teprve začínáme pěstovat.

kapusta růžičková nemá ráda výkyvy teplotKapusta růžičková a hlávková v zimě

  • obě tyto kapusty snesou mráz až - 12 oC, ale pouze pokud jsou dostatečně vyzrálé. 
  • špatně snášejí velké teplotní rozdíly. Nejvíce jim vadí silné sluneční ozáření nebo rychlé zahřátí, které následuje po nízkých teplotách. 
  • pokud růžičkovou kapustu ochrání sněhová přikrývka, může zůstat na záhoně až do února. 
  • při zimní sklizni neodlamujeme růžičky a listy postupně, vhodnější je s růžičkami odříznout celý košťál.
  • jako ochrana proti okusu srnek a zajíců dobře poslouží smrkové větve zapíchané kolem rostlin.

Zimní pórek

  • pór, respektive jeho ozimé odrůdy, dobře odolávají nízkým teplotám, vydrží i mráz - 15 oC. Sklízet začínáme v říjnu, za příznivých okolností i v září, a podle potřeby pokračujeme až do jara. 
  • pro úspěšné přezimování se osvědčila ochrana před silnými mrazy. Pomůže nastýlka z listí, případně slámy, případně přihrnutí zeminy k rostlinám tak, aby byla zakrytá celá konzumní část (až po listy).
  • pórek je dvouletá rostlina. Neměli bychom jej na záhoně nechávat příliš dlouho do jara. Jakmile začne znovu růst, vytvoří květní stvol a jeho kvalita se sníží.
zimní pór vydrží až do jara