Vstupenka na slavnosti opravňuje návštěvníky nejen k účasti na programu, ale zároveň je poukazem na bramborovou polévku a mini bramborovou kuchařku. Dějištěm 1. ročníku Slavností brambor se stala Farma Eden, která sídlí na bývalém statku rodu Mitrovských v blízkosti nádraží v Bystřici nad Pernštejnem.



Po celý víkend je pro děti připravený bramborový koutek s maskotem slavností - panem Bramborou. Děti budou vyrábět bramborová tiskátka, soutěžit v překážkovém běhu s bramborou na lžíci či v hodu bramborou. Zvlášť pány kluky potěší výstava zemědělských strojů doplněná o možnost jízdy na traktoru či kombajnu. Připraveny jsou projížďky na koních, konících i v selské bričce.

K ochutnání budou nejen různé odrůdy brambor, ale i pokrmy z nich připravené. Podávat se bude bramborový tatarák s topinkou; pečená krkovička na rozmarýnu s gratinovanými bramborami; bramborové placky s višňovou marmeládou a mákem či bramborové lupínky s česnekem. Vedle gastronomických specialit vyhlášených kuchařů nebude chybět ani klasická podzimní bramborová pochoutka - brambory pečené v ohni.

brambory od výsadby po sklizeň

Odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě návštěvníkům slavností prozradí

  • Jaké odrůdy si na co vybrat?
  • Jak brambory skladovat?
  • Odkud k nám brambory doputovaly?
  • Co se jedlo před nimi?
  • Kterou odrůdu na co použít?

Místo konání: Bystřice nad Pernštejnem, farma Eden

Kontakt: www.eden-farma.cz

Termín: 21. - 22. 9. 2013