Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Mohu jíst indiánské okurky?

Otázka: Máme na plotě bohatě rozrostlou liánu. Přesný název neznám, ale prý je to indiánská okurka. Plody jsou takové menší, zelené, oválné a hodně pichlavé. Nevím, jestli je mohu konzumovat. Někdo mi tvrdil, že ano..
Odpověď:

Z toho, co popisujete, se nejspíš jedná o liánu z čeledi tykvovitých, která je v angličtině nazývána Wild Cucumber (Echinocistis lobata). Její český název není příliš známý, ale hodně napovídá o jejím vzhledu - štětinec laločnatý. Někdy je uváděn také jako štětiplod nebo indiánská okurka. Plody této rostliny jedlé nejsou, naopak by mohly vyvolat i nepříjemné vedlejší účinky.

Pod názvem indiánská okurka se však objevuje ještě např. Maora. Její plody jsou jedlé, ale jsou protáhlé a oranžové.   

 



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Úroda jablek připravená k dalšímu zpracování

    Kalvádos aneb pálenka z jablek

    , 0 komentářů

    Máte ve sklepě ještě loňskou jablečnou úrodu, kterou nestačíte zkonzumovat? Pokud patříte mezi ty šťastnější zahrádkáře, kterým se v předchozím roce urodilo větší množství jablek a není ve vašich silách je všechny spotřebovat, máme pro vás skvělý tip pro jejich další zpracování.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK