Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Mražení ostružin

Otázka: Letos máme nebývale velkou úrodu ostružin. Bohužel se velmi rychle kazí a tak nevím, jak je co nejrychleji zpracovat. Je možné je mrazit? Děkuji, Jiřina.
Odpověď: Jiřino, ostružiny, podobně jako ostatní drobné plody, můžete zmrazovat dvěma způsoby podle toho, jak je budete chtít dál upotřebit. Pokud budete potřebovat i po rozmrazení jednotlivé plody, pak je nejvhodnější nejprve rozložit dobře zralé, omyté a osušené ovoce v jedné vrstvě na tác a nechat dvě hodiny zmrazit. Pak už je můžete snadno nasypat do mikrotenových sáčků. Takto zpracované ovoce můžete skladovat v mrazáku až 6 měsíců. Druhou možností je zmrazení ovoce prosypaného cukrem. V této podobě však už nebude možné po rozmrazení oddělovat jednotlivé kousky ovoce.

Zpracování ostružin (podobně i malin) je nejvhodnější v co nejkratší době od sběru.


Podobné příspěvky