Škůdci, plevel, choroby

Jak se vypořádat s napadenou rostlinkou či stromem? Jak onemocněním předcházet?

Ošetření klatovských karafiátů

Nepřihlášený uživatel - vlasta sladkova

Otázka: Jaké jsou nejvhodnější postřiky proti plísni na klatovských karafiátech?
Odpověď:

Přímo pěstitelé klatovských karafiátů doporučují pro ošetření proti plísni fungicidní přípravek Polyram. Možná jsou maximálně tři ošetření a interval mezi nimi by měl být podle pokynů výrobce 7 - 10 dní. Tento přípravek je vysoce toxický pro vodní organismy.

Dalším z přípravků, který je možné na karafiáty zasažené plísní použít je Dithane M45. Ať už zvolíte první či druhý přípravek, vždy dbejte na to, aby při postřiku nebyly zasaženy porosty, kde pěstujete plodiny určené ke konzumaci. Vždy důsledně dodržujte pokyny výrobců těchto látek, ať nedojde k poškození vodních zdrojů či jiným nepříjemným situacím.

Pro zálivku klatovských karafiátů je nejvhodnější voda bez chlóru, nejlépe dešťovka. Naopak se nedoporučuje zalévat je močůvkou či nakvašeným slepičím trusem.



Podobné příspěvky

  • Zavíječ zimostrázový - postřik

    Nepřihlášený uživatel - Petr Hudec

    Otázka:

    Četl jsem váš článek o napadení keře buxusu housenkou zavíječe zimostrázového. Bydlíme v Olomouci a housenka nám zlikvidovala již dva keře. Poraďte, jaký přípravek je na tuto housenku účinný?

    » zobrazit odpověď

  • Růže – poškození poupat

    Nepřihlášený uživatel - Zdeňka Čudáková

    Otázka:

    Prosím o radu ohledně růží. Ještě nerozvinutá poupata růží jsou uvnitř hnědá, jakoby hnijící. Na vnějším okraji pěkné okvětní lístky. Vzhledem k suchu, nepředpokládám, že je to přemírou vlhka (u nás prší málo a zalévám přiměřeně).

    » zobrazit odpověď

  • Svinování listů na růžích

    Otázka:

    Na některých keřích růží se mi začaly podélně svinovat listy do úzkých ruliček. Co s tím?

    » zobrazit odpověď

  • Housenky na divizně

    Otázka:

    Všimla jsem si poškození listů divizny a pak na nich objevila housenku, která má na bílém podkladě výrazné žluté fleky a černé skvrny. Bojím se, aby nepřelezla třeba na zeleninu. Bára

    » zobrazit odpověď