slunečnice pod horou Fuji, JaponskoSlunečnice roční (Helianthus annuus) je nádherná květina, která může ozdobit svými květy nejen zahradu ve venkovském stylu, ale třeba i městský balkon. Musíme však pečlivě vybírat konkrétní kultivar. V nabídce je množství nádherných barev (žlutá od světlé až po sytě žlutou, oranžová, karmínová, mahagonově červená, sametová až černá, žlutočervená, žlutooranžová, žlutofialová). Zatímco nejmenší rostliny dorůstají výšky 40 – 50 cm, obr mezi slunečnicemi může vyrůst až do výšky 4 metrů (kultivar Kong F1)! Slunečnice určené k řezu se bohatě větví a s výjimkou obřích slunečnic vytvářejí málo nebo skoro žádná semena.



Slunečnice pro alergiky – bez pylu

Pokud chcete pěstovat slunečnice, které využijete k řezu, pak se poohlédněte po kultivarech, které netvoří pyl. Alergiků je mezi námi tolik, že tuto volbu jistě ocení.

  • Baby Bear F1 – zlatožlutý květ, větvený stonek, výška 120 cm
  • Moonshadow F1 – bílé květy s černým středem, větvený stonek, výška 120 cm
  • Orange Hobbit F1 - žluté květy, větvený stonek, 60 – 80 cm
  • Starburst Panache F1 – žluté květy, větvený stonek, výška 150 cm
  • Stella Gold F1 – zlatožlutá, nese jediný květ, výška 180cm

Slunečnice pro ptáky – hodně semen

konopka obecná na slunečniciJednoznačně nejoblíbenějším krmivem na krmítcích jsou v zimě slunečnicová semínka. Pro ptáky jsou výborným zdrojem energie a většina druhů jim dává přednost. Pokud si chcete připravit pro opeřence vlastní zásoby na zimu, máte ideální příležitost. V nabídce pro malé pěstitele se objevila slunečnice s vyobrazenou sýkorkou: slunečnice pro ptáčky.

Jedná se od hybridní černosemennou odrůdu Codizol cl, která produkuje semena s vysokým obsahem oleje Tato slunečnice dorůstá do výšky 150 cm. Méně se větví, květ má velký průměr. Po odkvětu ponecháme rostlinu na stanovišti, aby dozrála semena. Při sušení celých květů se semeny musíme dát pozor na plísně, případně semena vyloupeme a usušíme zvlášť.

slunečnicová semena - obsahují vitamíny, fosfor, draslík a bílkoviny. Konzumují se buď čerstvá nebo pražená, případně se z nich mele mouka nebo lisuje olej, který se využívá k přípravě jídel, v kosmetice i v průmyslu. Nažky jsou oblíbeným krmivem pro ptáky v zimě.

Slunečnice a točení za Sluncem

Není divu, že slunečnice v květomluvě symbolizuje hrdost a oddanost. Zvlášť majestnátným dojmem působí v zahradě samostatně stojící rostliny. V dalším článku vám prozradíme, odkud, kdy a jak k nám připutovala - k čemu ji můžeme využít i to, proč se někdy neotáčí za sluncem.