pro bílé voňavé květy se Mandevillám přezdívá chilský jasmínTaké rostliny zažívají módní vlny

Na vysvětlenou je třeba dodat, že Sundaville je obchodní značka pro kolekci hybridů rostlin Mandevilla. Někdy bývají uváděné také pod synonymem Dipladenia (česky též dipladénie). Platný vědecký název rodu však zní Mandevilla. Získal jej na počest Henryho Johna Mandevilla (1773 - 1861), britského velvyslance v Argentině. Právě on jako první přivezl rostlinu do Anglie, konkrétně druh Mandevilla laxa s čistě bílými květy.



V kultuře se některé druhy Mandevilly a jejich kříženci pěstují přes 100 let. Nejčastěji se využívaly jako popínavé rostliny a s oblibou se pěstovaly jako pokojovky s květy růžových, bílých či žlutých barev. Zvýšený zájem, či jakési znovuobjevení, tento druh zažívá po roce 2000. Základem moderních hybridů se stala odrůda Mandevilla sanderi, která byla objevena v roce 1840 severně od brazilského Rio de Janeiro.

Rostliny z rodu Mandevilla pocházejí z jihoamerického kontinentu. Vysloužily si i několik lidových názvů. Některé připomínají jejich domovinu i nápadnou vůni - brazilský jasmín, chilský jasmín. Další zas ukazují na vhodnost pěstování v teplejších podmínkách: skleníkový barvínek.

Sundaville jako tropická popínavka na balkon či terasu

V Německu si Sundaville zamilovali natolik, že o ní mluví jako o královně balkónů. Cestu na naše balkony a terasy si hledá poněkud pomaleji. Možná, i proto, že při nákupu drobné rostliny v květináči často tápeme, kam s ní. Mnozí ji pěstují metodou pokus – omyl. A tak často naprosto zbytečně končí na podzim v popelnici,

Svou podstatou je Sundaville rychle rostoucí popínavá liána. Týdně má přírůstky 15 – 20 cm. V příznivých podmínkách dokáže za vegetační sezónu vyrůst do výšky 2 – 5 metrů. V našich podmínkách kvete od května do září a nežádá žádnou zvláštní péči v podobě střihu či odstraňování odkvetlých květů. Samozřejmostí by měla být dostatečná opora, přiměřený prostor pro kořenový systém a podobně jako u ostatních balkonových rostlin, pravidelné přihnojování. Při manipulaci s rostlinou si dejte pozor; protože je celá jedovatá. Latex, který při jejím poranění vytéká, může silně podráždit pokožku.

Nektar Mandevill milují i kolibříci

Rostliny z rodu Mandevilla patří k těm, jejichž opylení zajišťují zvířata. Kromě hmyzích opylovačů (některé druhy čmeláků a včel) lákají svými výraznými květy kolibříky (například druh Chlorostilbon lucidus). Studie chemického složení nektaru rostlin z rodu Mandevilla ukázala, že tato cukernatá tekutina je pro opylovače opravdu chutnou a kalorickou pochoutkou. Jediný květ nabízí přibližně 2 miligramy cukru.