Domácí rýmovník

panašovaná varianta bývá ozdobou truhlíkůKdyby účinky rýmovníku byly opravdu tak úžasné jak bývá zmiňováno, nejspíš by se sazeničky prodávaly rovnou v lékárnách. Rýmovník obsahuje vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu. Zároveň bývá užitečný i jako přírodní repelent – dokáže odpuzovat mouchy, komáry. Bohužel, ne s každou rýmou si rýmovník poradí, podobně jako Rýmovník aneb rýmovní slovník Jaroslava Antonína Puchmajera, vydaný v roce 1824, nezaručil žádnému básníkovi úspěch čtenářů. 



Rýmovník nebo mexický eukalypt?

Rýmovník (Plectranthus) má hned celou řadu přezdívek. Narazíte na něj pod označením mexický nebo řecký eukalypt, kubánské oregano, moud, molice. Rostlina patří do čeledi hluchavkovitých. Rod Plectranthus tvoří 350 jednoletých nebo vytrvalých stálezelených rostlin, které se pěstují pro listy i květy. Svůj původ má v teplejších částech Afriky, Madagaskaru, Asii, Austrálii a na tichomořských ostrovech.

Jako rýmovník bývá nejčastěji označován druh původem z Austrálie - Plectranthus argentatus. Poznáte jej podle stříbřitě ochlupených stonků s hustě rostoucími vejčitými listy o délce 5-11 cm. Listy mají světle šedozelenou barvu a vykrajované okraje. Ve své domovině roste moud jako vzpřímený až rozrůstavý stálezelený keř, u nás se nejčastěji pěstuje jako pokojová rostlina, která se snadno množí řízkováním. V létě jej můžete umístit do zahrady, na balkon či okenní parapet. Dalším druhem, který se pěstuje jako rostlina vhodná k inhalování, je moud purpurový (Plectranthus purpuratus).

Nejrozšířenější druh rýmovníku

Asi nejrozšířenějším druhem moudu je Plectranthus forsteri (někdy též uváděný jako Plectranthus coleoides), divoce rostoucí ve Východní Austrálii, na Fidži a v Nové Kaledonii. Nejspíš jste ho mnohokrát viděli, jen si nevybavíte jeho jméno. Ano, je to právě ta rostlina, která efektně zdobí truhlíky svými i přes metr dlouhými převislými šlahouny s množstvím zelených, bíle lemovaných listů. Dobře se snáší s pelargoniemi, petuniemi i dalšími kvetoucími rostlinami. Má i české názvy, ale nejsou mezi lidmi běžně zažité: molice vroubená či moud pochvatcovitý.

Plectranthus - moud, molice - bývá ozdobou truhlíků