Březová kůra jako super izolace

nejméně náročná pokrývka zelené střechyHlavní tradice zelených střech (anglicky sod roof, norsky a švédsky torvtak, islandsky torfþak) má kořeny v severní Skandinávii. Archeologové se domnívají, že střechy ve Skandinávii byly pokryty drnem už od pravěku. Samotná vrstva drnu by však na střeše být nemohla. Potřebnou izolaci proti vodě získali lidé v severské krajině z březové kůry. Až do konce 19. století byly drny nejčastější střešní krytinou venkovských dřevěných domů ve velké části Skandinávie.



Pláty vylisované kůry se pokládaly od okapu směrem vzhůru, překrývaly se podobně jako šindele. Pro základní izolaci stačilo 6 vrstev březové kůry. Zvláště kvalitní střechy však byly izolovány až šestnácti vrstvami. Práce musela být při takové pokládce velmi dobře organizovaná. Březovou izolaci bylo zapotřebí co nejrychleji zatížit travními drny. Ty se pokládaly důmyslně ve dvou vrstvách. První sloužila jako drenáž a dávala se tedy kořeny vzhůru. Teprve pak přišla vrstva drnu, který povrch střechy zakončil. Takto vytvořená krytina střechy o tlouštce kolem 15 cm byla dostatečná, aby drn přečkal suché léto. Více než 20 cm by už bylo pro taková stavení příliš velkou zátěží, protože je potřeba počítat nejen s nasáknutí vodou, ale zvlášť se zatížením sněhem v zimních měsících.

Metr zelené střechy, prosím

vděčnou rostlinou pro zelené střechy jsou netřeskyPokud se rozhodnete pro nejméně nákladnou variantu, tzv. extenzivní pokrytí, pak vlastně budete budovat cosi jako skalku. Výsledkem bude pokrývka, o kterou už se téměř nebudete muset starat. Nenáročné suchomilné rostliny (netřesky, rozchodníky, kostřavy) si vystačí s několika centimetry zeminy, se srážkovou vodou a snesou slunečný úpal i mráz.

Opačným příkladem je intenzivní střešní zeleň. Díky dostatečně hluboké vrstvě substrátu můžete mít na střeše cosi jako malý park. Tam však musíte počítat nejen s vyššími náklady při budování, ale i na údržbu. Tento typ zelených střech se zakládá na konstrukcích s nosností od 300 do 2000 kg/m². Aby bylo možné pěstovat trávník, keře i stromy, dosahuje výška substrátu až jednoho metru.

Rozpětí cen zelených střech se pohybuje od 1 700 do 4 000 i více korun za čtvereční metr. Promítá se do nich nejen její rozloha, ale výška substrátu. Ta záleží na účelu, ke kterému zelenou plochu pořizujete.