Plicník /Pulmonaria/ je nenáročná, ne příliš vysoká (20-30 cm) trvalka, s barevnými květy na lodyhách, které se rozvíjejí podle druhu od dubna do června, některé i během léta. Na podzim rostlina seschne, schová se pod zem a na jaře opět samovolně vyraší. Vyskytuje se hlavně v mírném a chladnějším pásmu, ve volné přírodě můžete plicník v různých barevných odstínech objevit hlavně v podrostech listnatých stromů.



Plicník obrůstá většími, drsnými listy a poměrně rychle se rozšiřuje do prostoru. Pokud byste ho chtěli zmladit nebo i po několika letech udržet v určitých mezích, trs snadno rozdělíte na menší části a rozsadíte. Plicník velmi dobře prospívá na stinných nebo málo osluněných místech, nebude však mít problém ani mezi kameny na slunečné skalce.

Známe několik druhů plicníku, ale pouze dva z nich mají léčivé účinky. Ostatní se pěstují jako okrasné trvalky, hodí se pro skalky nebo na okraje trvalkových záhonů, vyplní prostor pod keři nebo kolem stromů, velmi dobře působí také jako půdopokryvná rostlina. Půdopokryvná vegetace může zabraňovat půdní erozi, vyplavování živin, nadměrnému vypařování vody i růstu plevelů a je proto dobře využitelná pro plochy s minimální údržbou nebo na místech, kde neroste tráva.

Proč pěstovat právě plicník lékařský

Plicník tmavý
  • Velkou předností této bylinky je schopnost přilákat vonnými květy do zahrady užitečný hmyz, zejména medonosné včely.
  • Léčivé účinky - kromě plicníku lékařského /Pulmonaria officinalis/ je má i plicník tmavý /Pulmonaria obscura/.
  • Dobře slouží také jako odpuzovač slimáků a plžů.
  • Plicník je nenáročný a snadno se množí.
  • Výborně plní nejen funkci ozdobnou, ale i pokryvnou.
  • Pro okrasné účely se hodí zejména plicník skvrnitý /Pulmonaria saccharata/, který se vyznačuje bílými skvrnkami na listech.

Kam plicník vysadit

Nejlépe do humózní půdy bohaté na živiny, ale postačí i půda obyčejná, hlinitopísčitá. Vybereme stanoviště nejraději v polostínu a sázíme rostlinky přibližně 30 cm od sebe. Během růstu můžeme přidat trochu rašeliny.

Snadné množení plicníku

Plicník se rozmnoží jednoduše dělením - před vyrašením, po odkvětu nebo v časném podzimu. Rostlinu opatrně vyjmeme pomocí rycích vidlí ze země a ručně nebo nožem trs rozdělíme, nejkvalitnější jsou zejména vnější bujné části plicníku. V jarních měsících lze plicník vypěstovat i ze semen.

Plicník je možné sušit už na jaře - v dubnu nebo květnu se sklízí kvetoucí nať, v létě mladé řapíkaté listy. Sušíme pomalu v tenkých vrstvách, na sítech nebo plátech, při teplotě nejvýše 40°C. 

Léčivé účinky plicníku lékařského

Léčivých účinků plicníku, jak už sám název napovídá, se v hojné míře využívá v léčitelství a ve farmakologii nejčastěji při nemocech dýchacího ústrojí. K podpůrné léčbě se používají listy i květy, obsažené saponiny a třísloviny usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděné sliznice, působí dezinfekčně a proti zánětům. V rámci čajových směsí se dá plicník lékařský kombinovat i s jinými bylinkami (jitrocel, divizna), horké výluhy se používají při inhalacích.