S trochou nadsázky můžeme říci, že večerní osvětlení dodá zahradě další rozměr. Díky hře světel a stínů má šanci naši pozornost přiláká i to, co v denním světle mnohdy přehlédneme. Osvětlení může podtrhnout krásu tvarů, struktur i barev. Nasvítit můžeme korunu kvetoucího stromu, stejně jako zajímavý architektonický prvek či vodní hladinu.



Jedno by však venkovní lampy měly mít společné: dokonalé utěsnění proti prachu a vodě, jednoduchou manipulací a snadnou údržbou při výměně a čištění.

Orientační světla na zahradě

orientační světlo zpříjemní pohyb noční zahradouorientační světla - zvýšenou péči věnujeme nejen příjezdové komunikaci, ale také cestě mezi oblíbeným zahradním posezením a domem. Aby bodové zdroje skutečně dobře sloužily k osvětlení zahradních cest, měly by mít výkon asi 10 W a vzdálenost mezi nimi by měla být přibližně 2 metry.

Kromě LED svítidel, která se rozmisťují u chodníků či příjezdových cest, se stále častěji objevuje solární osvětlení. Jeho nevýhodou je omezená doba svícení a nedostatek energie při nepříznivém počasí.
Zajímavé řešení přináší svítící zámková dlažba. Díky zapuštění mezi ostatní dlažbou nepůsobí tento zdroj světla přes den rušivým dojmem.

japonská lucerna je zajímavým zahradním prvkem i ve dne

Okrasná dekorativní světla

okrasná (dekorační) světla – vybíráme tak, abychom vzhled zahrady ještě více umocnili. Například v zahradách budovaných v japonském stylu se výborně vyjímají kamenné lucerny. Klasické japonské lucerny se tesají z japonského pískovce. Proto bývají, pochopitelně dražší, než odlitky. Lucerny mají nejen různý tvar, ale i velikost. Některé se umisťují nad vodu, jiné se využívají jako solitéry. Menší lucerny můžeme zasadit i do skalek. V moderních zahradách můžeme využít i různé svítící objekty (kameny, květináče).

noční osvětlení záhonu s okrasnými trávami

noční nasvícení zvýrazní barvy i tvary

užitkové osvětlení – používáme k nasvícení míst, kde pracujeme či potřebujeme více světla (např. při grilování, bazénu).