i v zimě můžete získat čerstvou naťV předjarním období, kdy jsou zdroje čerstvých vitamínů hůře dostupné, máme šanci vypěstovat za oknem čerstvou nať poněkud netradičně. Stačí, když se budete inspirovat přiloženými fotografiemi: Odříznutou vrchní část umístíte do misky s vodou či do menšího květináče s vlhkou zeminou nebo pískem. Pak už necháte pracovat přírodu...



Mrkev je rostlina s dvouletým vývojovým cyklem. Její život tedy běžně nekončí po první sezóně, kdy ji sklízíme kvůli kořenům. Pokud bychom ji nechali na zahradě a nezmrzla by, pak by ve svém vývoji na jaře pokračovala a zakončila by jej kvetením a semeny.

Pěstujeme nať z mrkve

Proto nám i zbytek rostliny velmi ochotně začne při dostatečné vlhkosti a teplotě rašit. Narašené listy můžete sklízet průběžně a přidávat je všude tam, kam byste dávali zelenou nať. Tedy nejen do polévek, ale třeba do zeleninového salátu, pomazánek či na přílohy (brambory, rýže, těstoviny).

Pokud byste získali větší množství mrkvové nati, můžeme připravit poněkud netradiční pesto. Recept na svých stránkách zveřejnili iniciátoři projektu Zachraň jídlo

Podobně jako z mrkve můžete vypěstovat nať i z odkrojených vrcholů další kořenové zeleniny. Zvlášť z petržele, celeru či japonské bílé ředkve (daikon). Nať můžete zkusit pěstovat jak z bulvového, tak řapíkatého celeru. K opětovnému rašení můžete využít také spodní část pekingského zelí.

Co dalšího kromě mrkve můžeme rychlit za oknem