hořcový stromek na kmínkuDomovinou tzv. hořcového stromku (Lycianthes rantonnetii, syn. Solanum rantonnetii) jsou subtropické oblasti, konkrétně Argentina a Paraguay. Někdy se prodává také pod méně zažitým názvem lilek modrý či jako lilek Rantonnetův. S hořcem nemá, kromě barvy květu některých kultivarů, společného vůbec nic. Naopak je blízkým příbuzným dalších lilkovitých rostlin, jako jsou brambory, rajčata, lilky vejcoplodé či okrasné.



Péči v letním období vyžaduje hořcový stromek obdobnou jako ostatní balkonové květiny – pravidelnou zálivku a hnojení. Mráz nesnáší, proto jej v našich podmínkách musíme v zimním období zimovat v bezmrazém prostoru.

Hořcový stromek nebo keř?

Hořcový stromek je možné pěstovat jako keř, ale nejčastěji se pěstuje ve formě stromku s kulovitou korunou. Nejlevnější sazenice pořídíme za 40 Kč, ale k mání jsou i stromky desetinásobně dražší. Rozdíl je ve velikosti předpěstované rostliny. Hořcový stromek na kmínku vysokém 80 cm v květináči o průměru 19 cm může přijít na 479 Kč!

Nejlépe, pokud se před objednáním ujistíme, jak velkou rostlinu za své peníze dostaneme. Katalogy zásilkových firem většinou používají ilustrační snímky vzrostlých rostlin a marně v nich hledáme zmínku o velikosti květináče či zasílané rostliny.

květy brambor příbuznost s hořcovým stromkem nezapřouPokud však nepotřebujeme vzrostlou dekoraci "teď a hned", není třeba se drobnějších velikostí bát. Hořcový stromek rychle přirůstá a tak si jej poměrně snadno můžeme zaštipováním vytvarovat do potřebné velikosti.

Hořcový stromek je háklivý na mráz. Proto jej ven dáváme až po polovině května, po tzv. ledových mužích. Nádoba, ve které stromek pěstujeme, by měla odpovídat jeho velikosti. Zároveň by měla být dostatečně stabilní. Ideální je na jaře rostlinu přesadit do květináče průměru většího o 2-3 cm. Někteří pěstitelé hořcový stromek v letním období vysazují přímo do záhonů, možné je i jeho zapuštění do záhonu i s květináčem. Obě varianty umožní snadnější přísun vláhy. Hořcové stromky nejlépe prosperují na chráněných, slunných místech. Velmi dobře se jim daří také na místech s východní orientací.

Jak z proutku vypěstovat hořcový stromek?

hořcový stromek kvete na nových větvičkáchPokud necháme růst více výhonů, získáme spíše keřík. Toužíme-li po formě stromku, necháme růst pouze jeden rovný výhon do požadované výšky (100 - 120 cm). Teprve po dosažení této výšky vršek zaštípneme. Pak se rostlina začne velmi rychle větvit. V tuto chvíli přichází čas na tvarování koruny podle vlastních představ. Optimální doba pro její tvarování je na jaře, tedy v době přesazování. Později odstraňujeme pouze nevhodné výhony.

Květy rozkvétají na mladých výhoncích od léta až do příchodu mrazů. Nejvíce květů se obvykle objevuje v srpnu a září. Odkvetlá květenství pravidelně odstraňujeme i s kousky větviček. Stromek se díky tomu zahustí a bohatěji kvete. Ne vždy se nám podaří vypěstovat rostlinu "jako z katalogu". To bývá tím, že košatosti velkopěstitelé dosahují za pomoci rostlinných růstových hormonů (fytohormony).