Je opora pro hrách nutná?

jednoduchá konstrukce z tyček a provázkůNěkteré odrůdy hrachu můžeme pěstovat bez opory (např. Alderman, David). K odrůdám, které podporu nepotřebují, patří také moderní úponkaté typy. Ty mají redukovanou listovou plochu (listy jsou přeměněné v úponky). K nim patří např. Kudrnáč.



Poskytnutím opory neublížíme žádnému hrachu. A ještě jeden trik, který pomůže zabránit, aby při silnějších deštích rostliny nepoléhaly. Stačí k nim přihrnout zeminou ve chvíli, kdy dorostou výšky 15 cm.

  • hrách setý dřeňový (Pisum sativum var. medullare) pěstujeme hlavně pro konzumaci zelených zrn, která konzumujeme za syrova i tepelně zpracovaná
  • hrách cukrový (Pisum sativum var. saccharatum) – konzumujeme celé lusky (syrové i vařené)

Kdy je čas hrách podepřít?

opora hrachu z překřížených bambusových prutůNejlépe, když opory připravíme ve chvíli, kdy rostlina vytvoří dva páry pravých listů. Výška tyček závisí na předpokládané výšce rostliny. A výška rostliny zas úzce souvisí s délkou vegetační doby. Zatímco velmi rané odrůdy dosahují výšky 60 – 75 cm, rané 70 – 75 cm, polorané 60 – 80 cm, pozdní mohou vyrůst od 60 – 80 cm či dokonce 140 - 160 cm.

Co použít jako oporu hrachu?

Bohatě poslouží rovné pruty zapíchnuté poblíž rostlin. Můžeme využít pozinkované pletivo uchycené na koncích řádků na hůlky nebo provázky natažené v několika řadách mezi tyčemi. Další možností je polyetylenová podpůrná síť pro pěstování zeleniny. Její výhodou, podobně jako u pletiva, je možnost opakovaného použití.

Pro úsporu prutů nebo pletiva můžeme sít vysoké hrachy do dvojřádků vzdálených 15 - 20 cm. Pletivo nebo pruty umístíme mezi dvojřádky. Mezi dalším dvojřádkem je mezera 50 -60 cm, která umožní pohodlnou sklizeň lusků. K méně tradičním oporám patří oves, který se seje do řádků hrachu.

Eleganci zeleninové zahradě dodá využití bambusových či jiných rovných prutů, které svážeme podobně jako na snímku. Asi nejlépe vypadá hrášek šplhající se po dřevěné opěrné mříži (treláži).

dřevěná mřížka dodá porostu hrachu eleganci