Předpěstovat nebo koupit sadbu?

sadba v kořenáčích z lisované rašelinyVždy záleží na tom, kolik rostlin budeme od jednotlivých druhů pěstovat. Při počtu několika kusů je výhodnější nakoupit kvalitní předpěstovanou sadbu. Pokud však chceme mít pod kontrolou výběr druhů a odrůd, pak je příprava vlastních sazenic výhodnější. Výhodné je i postupné předpěstování sazenic. Tak máme možnost rozložit sklizeň do delšího časového období.



V neposlední řadě při správné volbě výsevních nádob můžeme výrazně snížit náklady na pořízení sadby. Výsevní misky a některé sadbovače můžeme (po důkladné dezinfekci) používat opakovaně. Naopak lisované rašelinové květináče či tablety poslouží pouze jednorázově.

Výsevné misky

Využíváme pro výsev semen rostlin, které po vytvoření prvního páru pravých listů budeme přepichovat (pikýrovat). Nádoba by měla mít odtokové otvory, aby po zálivce přebytečná voda mohla odtéct a nedocházelo k zahnívání kořenů. Vysévat můžeme například rostliny s drobnějšími semeny (např. salát, kedlubny, květák). Jako substrát se velmi hodí perlit

rašelinové tablety a plastový sadbovač

Plastové sadbovače

Plastové sadbovače vybíráme podle potřeb pěstované rostliny. Drobnějším rostlinám stačí buňky o hraně 2,5 cm. Naopak pro rostliny, které budeme předpěstovávat déle a potřebují větší prostor pro kvalitní zakořenění, zvolíme větší sadbovač (největší mívají hranu až 8,5 cm).

Rašelinové sadbovače

Rašelinové sadbovače se prodávají buď spojené nebo samostatné. Jsou to vlastně nádoby zhotovené ze slisované rašeliny. Používají se pouze jednorázově. Výhodou jejich použití je snadná manipulace při výsadbě – rostliny nemusíme vyndávat. Kořeny prorostou stěnami a dnem kořenáčů do okolní půdy. Zvlášť vhodné jsou tyto sadbovače pro rostliny, kterým bychom mohli při přesazování poškodit kořeny.

rašelinové tablety se po namočení zvětší

Rašelinové tablety

Asi nejznámější jsou stlačené rašelinové pelety Jiffy, které se prodávají o různých průměrech, nejčastěji 24, 30, 38 a 42 mm. Po několikaminutovém namočení v odstáté vodě nabobtnají a "vyrostou" do výšky. Po nabobtnání jejich tvar udržuje rozložitelná síťka. Namočené tablety umístíme do minipařeniště nebo misky. Pro předpěstování jedné rostliny stačí jedna tableta. Tablety používáme u rostlin, které mají choulostivé kořeny a přepichování (pikýrování) se u nich nedoporučuje (docházelo by ke zbytečnému zpomalení růstu). Vhodné jsou pro předpěstování okurek, melounu, cuket, ale také bylinek či paprik.

improvizovaný miniskleníček

Miniskleníčky pro předpěstování

Miniskleníčky se prodávají v různých velikostech a provedeních. Nejdražší jsou varianty s větracími otvory, které usnadňují regulaci vlhkosti či s vyhříváním. Použít je můžeme podobně jako výsevní misky. Do větších skleníčků můžeme umístit i sadbovače či rašelinové tablety. Rostlinám pomohou lépe udržet vlhkost.

Elektrický sadbovač

Elektrický sadbovač - vznikl z přístroje na domácí výrobu jogurtů. Do sadbovače se vloží kelímky se zeminou a semínky. Přístroj díky vyšší teplotě a vlhkosti urychlí růst rostlin. Teplota může dosáhnout až 28 oC. Elektricky vyhřívaný sadbovač se hodí pro rostliny, které k vyklíčení potřebují vyšší teplotu (např. rajčata, papriky, okurky). Do sadbovače je možné umístit osm kelímků o objemu 100 ml.