sklizeň chřestu je náročná na ruční práci

Počátky rychlení chřestu

Rychlení chřestu je "vynález" známý už ve starověku. Zatímco staří Řekové zřejmě chřest nepěstovali, ale pouze sbírali volně rostoucí chřest ostrolistý – horský, staří Římané pěstovali chřest lékařský (Asparagus officinalis) velmi podobně jako dnes. Už Columella, autor rozsáhlého díla o soudobém zemědělství, popisuje před rokem 65 n.l., že je třeba nejprve vypěstovat dvouleté sazenice s řádně vyvinutou kořenovou soustavou, a pak je rozsadit na chřestové pole.



Zelený nebo bílý chřest?

labužníci dávají přednost bílému chřestuNutno předeslat, že možností pro velké vybírání odrůd chřestu čeští zahrádkáři mnoho nemají. Ve státní odrůdové knize vydané v roce 2014 není zaopsána žádná odrůda. Pokud se však důkladně porozhlédneme po zahradnických centrech, či ještě lépe mezi zavedenými pěstiteli bylinek a zeleniny, objevíme několik druhů chřestu v jejich nabídce předpěstovaných sazenic.

Rychlením získáme velmi časnou úrodu, bez nutnosti mít skleník či pařeniště. Dalším důvodem pro tento pracný způsob pěstování je lahodnější chuť vybělených výhonků. Bílý chřest je vlastně chřest, který vyrůstal bez přímého působení světla. Chřest tedy nebude zelený nebo bílý podle toho, jaká semínka vysejeme, ale podle toho, zda mu v době rašení omezíme přístup světla.

nikdy nesmíme sklidit úplně všechny prýty

Jak pěstovat a rychlit chřest

rychlení v hrůbcích - v současnosti se k vybělení chřestu používá ve velkovýrobě speciální dvoustranná fólie. V chladnějším období se hrůbky navršené nad chřestem nakryjí fólií tak, že nahoru směřuje černá část. Když se venku oteplí, otočí se fólie nahoru bílou částí. Tento způsob předpokládá upevnění fólie nad navršenými hrůbky, v kterých chřest raší.

Při sklizni je třeba odstranit fólii a opatrně z hrůbku vyříznout dostatečně velké výhonky (pazuchy, puky, prýty). Hrůbky můžeme připravit i v zahradě. Ve třetím roce po založení chřestovny nahrneme počátkem dubna hrůbky 20 cm vysoké a 30 cm široké. Povrch hrůbků utužíme prkénekem. Když začnou výhonky rašit, opatrně uvolníme půdu, vyřízneme prýty těsně nad bází a opět pečlivě zahrneme a přitlačíme prkénkem.

rychlení pod poklopy - na Moravě se v okolí Ivančic rychlil chřest, jehož věhlas sahal až na vídeňský císařský dvůr. K rychlení se používaly speciální hliněné zvony o výšce 30 cm a průměru kolem 10 cm, zvané troubele. Aby pazuchy rostly vzpřímeně, byl nahoře malý otvor.

chřest bez rychlení – nakonec dobrá zpráva pro ty, kteří nemají možnost věnovat pěstování chřestu příliš času a přesto by si rádi na této lahůdkové zelenině z vlastní zahrady pochutnali. Šlechtitelé nakřížili kultivar, který nemusíme zakrývat a přesto jsou jeho zelené výhony velmi chutné. Tento hybridní kultivar se jmenuje Gijnlim a pro své kvality získal ocenění proslulé Královské zahradnické společnosti The Royal Horticultural Society (RHS) sídlící v Londýně.

Slavnosti chřestu

Na slavnostech chřestu můžete nejen ochutnat vynikající chřestové speciality, ale také můžete získat řadu cenných rad pro jeho pěstování. Tradičně se odehrávají nejen v Ivančicích u Brna, ale také na farmě Hostín u Vojkovic na Mělnicku.