Pro výběr rýče, s kterým budete rádi a snadno pracovat jsme pro vás sepsali ty nejdůležitější body, které je vhodné před nákupem zvážit. Asi nejvíc potřebujeme rýč v podzimních měsících k rytí půdy. Ale hojně jej využijeme i ve zbylé části roku. Ať už při výsadbě, přesazování nebo dělení rostlin. Ale i na tak zdánlivě obyčejném nářadí je možné objevit řadu vychytávek. Jsou situace, kdy se lépe hodí pro práci v zahradě rycí vidle. Jejich výběru a využití jsme věnovali samostatný článek Rycí vidle - nezbytnost nebo zbytečnost?



Co zvážit při výběru zahradního rýče?

  • rýč vybíráme nejen podle cenymateriál, z kterého je zhotovená čepel (list rýče). Nejčastěji to bývá čepel z nerezavějící oceli, odlehčené nástroje mohou být i z tvrzeného hliníku. Násady by měly být hladké a pružné, aby nedocházelo k předčasnému zlomení. Ty nejdražší se vyrábějí z lehkých kompozitů či kovů (např. hliníku) potažených plastem. Velmi rozšířené jsou stále tradiční dřevěné násady. Nejvíce se osvědčily násady z bukového či jasanového dřeva.
  • délka násady (existují i násady teleskopické, které umožní práci s nářadím různě vysokým osobám), u rýčů a rycích vidlí by měla mít násada výšku po prsa
  • tvar zakončení násady - k nejrozšířenějším patří násady ve tvaru T, zakončení ve tvaru D bývá trvanlivější, ale zároveň i těžší. Pokud volíme násadu ve tvaru D nebo Y je vhodné zkusit, zda se nám s nimi bude dobře pracovat i v rukavicích.
  • vhodné uchycení čepele rýče na násadě – část, která spojuje list rýče s násadou se nazývá tulej. Neměla by být příliš krátká, protože by mohlo dojít snadno ke zlomení rýče.
  • šířku rýče vybíráme podle účelu, ke kterému bude sloužit
  • zakončení rýče volíme podle půdy a způsobu využití. Rýče se zaobleným zakončením se hodí do lehkých půd. Rovné ostří se dobře hodí pro vyrývání stromů a keřů (rýč nesklouzává od kořenů). Oceníme jej také při zarovnávání trávníku a práci s písčitou půdou. Naopak pokud ryjeme kamenité nebo jílovité půdy, pak se nám do nich bude nejlépe pronikat rýčem se špičatým zakončením. 
  • váha (často úzce souvisí s použitým materiálem). Nejlehčí rýče bývají označené jako zahradní či dámské, popř. junior nebo senior. Mají menší plochu čepele (obvykle 23 x 13 cm). Lehčí materiál bývá náchylnější ke zlomení při práci v těžším terénu.
  • délka záruky (někteří výrobci poskytují záruku prodlouženou na 5, další dokonce i na 10 let)
  • množství informací ke konkrétnímu produktu (výhodným zdrojem jsou firemní katalogy či webové stránky). Ne vždy prodejci nabízejí celý sortiment určité značky. Proto je výhodné zjistit co všechno se vyrábí a z toho vybírat podle své potřeby.
  • dostupnost náhradních dílů a možnost opravy (např. výměna násady po jejím zlomení)
  • kvalita zpracování – zvlášť důkladně si prohlédneme pevnost spojů a to, zda použitý materiál nevykazuje zjevné vady
  • ergonomie je mimořádně důležitá u nářadí, s kterým budeme pracovat často. Výrobci, kteří se na tato vylepšení zaměřují často nabízejí celé řady výrobků s označením ergonomic. Například některá stupátka rýčů mají široký okraj, který umožňuje dobré působení síly a zároveň snižuje riziko zranění při neúmyslném sklouznutí. Únavu zad a ramen při práci s rýčem omezuje optimální úhel rukojeti.

Automatický rýč - sen každého zahradníka

Působí to trochu jako aprílový žertík, ale skutečně se našli tací, kteří si dali práci a zhotovili automatický rýč. Zmíněný rýč má rukojeť připomínající jednoduchá cyklistická řidítka. Pracuje na principu pružiny a páky. Zeminu odhazuje dopředu, aniž byste se museli ohýbat. Více se o "zázračném" rýči můžete dočíst například na stránkách věnovaných zahradnímu nářadí, které šetří záda www.backsavergardentools.co.uk Pokud si nedovedete práci automatického rýče představit, pak doporučujeme video anglického výrobce. Bohužel, v nabídce našich prodejců jsme tuhle důmyslnou pomůcku zatím neobjevili. Nejspíš to bude cenou, která v přepočtu přesahuje 3 700 Kč.