Ploty z přírodních materiálů zvlášť sluší rozevlátým a pestrým letničkám. Jednoduché ohrazení zhotovené z březových větví elegantně zakončuje bohatě rozkvetlý záhon růžových a bílých krásenek (Cosmos) a žlutých třapatek (Rudbeckia).

Ještě snadněji vytvoříte ohraničení záhonu z překříženého bambusu. Vznikne příjemný optický předěl, který nenaruší zahradní prostor. Zároveň takovýto lehký plůtek ochrání vysoké, ale křehké stonky krásenek před polámáním.

Na kůly proutěných plotů můžete po starém vesnickém zvyku nasadit už opotřebované džbány. Nevadí, ani když už mají nějaký ten úraz ucha či jiné části. Proutěný plot může být vypleten tak hustě, že skrz něj neuvidíte vůbec nic. Ale uprostřed zahrady získá na kráse právě tím, že bude volný a nabídne různě velké průhledy skrz.

Kouzlo prostoru umocníte tím, že před proutěný plot vysadíte nízké letničky (třeba astry nebo afrikány). Za plotem se budou zvlášť dobře vyjímat květy slunečnic. Jen je dobré předem zvážit, odkud přichází slunce. Bylo by škoda, aby se k vám obří žlutokvěté krasavice otáčely zády.