Začátek výskytu smutnic (Bradysia paupera) v domácnostech mívá podobný scénář. Vypadá to, že drobné šedočerné mušky se objevily "zčista jasna". Pokud se ale trochu seznámíte s jejich vývojovými stadii, nejspíš brzy odhalíte, jak se u nás ocitly.



Smutnicícm se nejlépe daří v teplém a vlhkém prostředí. Nejčastěji si je přineseme v podobě larev v některém z levnějších substrátů. Stačí pak do substrátu přesadit pěstované rostliny a začít zalévat. Po krátkém čase se vylíhne první generace mušek – smutnic. Poletují většinou v těsné blízkosti rostliny, pokud usednou na substrát, tak nejsou díky své barvě téměř vidět. Mušky jako takové nijak zvlášť neškodí. Ale jakmile se jim podaří rozmnožit, mohou začít potíže. Larvy se totiž živí nejen mrtvou organickou hmotou, ale také kořínky a tkáněmi mladých rostlin.

Smutnicím se nejlépe daří ve sklenících a na pokojových rostlinách. Dospělé mouchy smutnic měří přibližně 2 mm. Nejčastěji posedávají na povrchu substrátu či pomalu poletují kolem rostlin. Jednotlivé generace se mohou překrývat. Jedna smutnice dokáže po oplodnění naklást až 200 vajíček. Vajíčka smutnice kladou do půdy. Larvy jsou nejprve velké přibližně 1 mm, ale postupně se zvětší až desetinásobně. Obvyklá délka životního cyklu smutnic jsou přibližně 3 týdny, ale za zvláště příznivých podmínek (teplo, vlhkost) může být tato doba zkrácena na 1 – 2 týdny.

Jak likvidovat smutnice v domácnosti

Pokud smutnice v okolí rostlin objevíte, začněte s nimi bojovat co nejdříve. Při volbě "zbraní" zvažte, jak velké množství rostlin potřebujete ochránit. Hubení chemickými postřiky většinou není nutné. Velmi se osvědčila kombinace několika níže uvedených opatření. Bez obav a omezení je můžete použít i v bytových prostorách.

  • Zálivku omezte na minimum – zhoršíte podmínky pro vývoj larev.
  • Výskyt dospělců pomohou snížit žluté lepové (signální) desky. Ideální jsou ty, které lepí z obou stran. Výrobci uvádějí, na jaký hmyz je ten který druh určen. Větší desky se zavěšují do skleníků. Pro využití u pokojových rostlin je můžete rozpůlit. Pro domácí užití jsou přímo určené žluté lepové šipky (15x5 cm), které můžete zavěsit poblíž rostliny či přímo zapíchnout do substrátu.
  • V boji proti smutnicím se osvědčil jejich přirozený parazit - hlístice (Steinernema feltiae). Počítejte s tím, že tyto hlístice nejlépe pracují při teplotě substrátu mezi 15 až 25 °C. Miniaturní hlístice parazitují na larvách smutnic tak dlouho, dokud je všechny nevyhubí. Preparát s parazitickými hlísticemi se rozpustí ve vodě, kterou rostliny zaléváte. Nasazení hlístic je naprosto bezpečné a šetrné i v bytě. Pokud však máte napadenou jednu dvě rostliny, jsou náklady na pořízení hlístic a jejich dopravu neúměrně vysoké. Nejmenší balení obsahuje 5 milionů hlístic a je určeno k ošetření povrchu 10 m2.
  • Při napadení malého počtu rostlin se osvědčilo pokrýt povrch substrátu několikamilimetrovou vrstvou písku, nejlépe křemičitého. Vrstva omezí larvám v půdě přísun vzduchu a dospělým samicím znemožní kladení dalších vajíček.
  • V boji proti smutnicím můžete využít také některá speciální hnojiva. Z rozpustných je to například Vitality komplex nebo Floria (kapalné hnojivo pro pokojové rostliny s účinkem proti smutnicím). Podobný účinek nabízí také tyčinkové hnojivo na přírodní bázi Natura big beat.

Ideální prevence před smutnicemi

Nejvhodnější prevencí před smutnicemi je výběr kvalitního substrátu, či ještě lépe, jeho sterilizace. Někteří výrobci uvádějí, že substrát propařili a je vhodný k okamžitému použití. Pokud však budete mít vše pod kontrolou, udělejte vše pro to, aby případné larvy smutnic neměly šanci přežít. Nejlépe je tedy nechat substrát důkladně vyschnout.

Rychlejší variantou je propaření substrátu. Někdo k takovému procesu používá starý hrnec, jiní využívají pečící či mikrovlnné trouby. Počítejte však s tím, že zahřívání (sterilizace) substrátu není zrovna voňavá záležitost. Před propařením v mikrovlnné troubě je nutné zeminu přesát a odstranit větší kamínky či jiné nevhodné příměsi.