Základ zimní ochrany: kvalitní rostliny a optimální stanoviště

netkané textilie můžeme používat opakovaně a ve více vrstváchPráci se zimováním výrazně ulehčí vhodná výsadba. Proto ještě dřív, než se rozhodneme tu kterou rostlinu do zahrady vysadit, zvážíme, zda je pro pěstování v našich podmínkách opravdu vhodná. Zahradníci – specialisté nám takové rozhodování velmi usnadňují. Dřív, než rostliny začnou prodávat, provádějí vlastní testování mrazové odolnosti. Teprve kultivary, které se jim v našich podmínkách nejlépe osvědčí, nabízejí zákazníkům. Proto je při nákupu vhodné zjistit, kde a za jakých podmínek byly rostliny množeny. Zvlášť důležitý je pečlivý výběr dřevin pro pěstování ve vyšších nadmořských výškách. Zodpovědní prodejci informace o nadmořské výšce, ve které rostliny pěstují, sami ve svých materiálech uvádějí.



Sebeotužilejší a sebekvalitnější rostlina však bude živořit, pokud ji nezasadíme odpovídajícím způsobem. Důležitou roli tedy hraje skutečnost, zda při výběru místa zohledníme nároky konkrétních druhů, respektive kultivarů. Tedy nároky na světlo, vlhkost a půdu. Některé rostliny nemají bez důkladné drenážní vrstvy šanci na dlouhodobé úspěšné pěstování. Jiné potřebují dokonce před nadměrnou zimní vlhkostí chránit (např. Lewisie).

Aby plány nezhatilo počasí

chránit je třeba mladé kmeny ovocných stromkůPokud bychom chtěli v zahradě udělat na podzim opravdu důkladně vše, co by bylo vhodné, nemuseli bychom to stihnout. Nejen, že máme během dne k dispozici mnohem méně času, ale mnohé práce zhatí deštivé počasí. Ideální je, pokud si potřebné činnosti sepíšeme a aktuálně vše řešíme s ohledem na počasí a pěstované rostliny. Pro inspiraci nabízíme konkrétní rady rozdělené podle měsíců, typu zahrady a činnosti v našem zahrádkářském kalendáři

Samozřejmě, že největší pozornost by měla patřit rostlinám, které jsou ve své domovině zvyklé na výrazně jiné podmínky, než jsou naše zimy. Nejen přílišný mráz, ale často velké mokro či naopak nadměrné sucho může řadu choulostivých rostlin nenávratně poškodit. Velkým pomocníkem zahradníka je průběžné sledování předpovědí počasí. I proto vám na našem webu nabízíme, díky spolupráci se serverem Meteocentrum.cz, to nejdůležitější:

Díky snadné volbě místa, pro které vás předpověď zajímá, můžete sledovat nejen stav počasí v okolí svého bydliště, ale i v dalších místech svého zájmu – tedy třeba v oblasti, kde máte zahradu u chaty či chalupy.