Dochan neboli vousatec

dochan můžete vysadit i do nádobyČeské označení dochan o této travině mnoho neprozrazuje. O něco výstižnější je lidové označení vousatec. Ale asi nejlépe vzhled této trávy charakterizuje anglický název dwarf fountain grass. Kvetoucí dochany totiž ze všeho nejvíc připomínají jakési miniaturní fontány.



Rod Pennisetum zahrnuje přibližně 120 druhů oddenkatých nebo výběžkatých trsnatých jednoletých nebo vytrvalých trav. Nejčastěji rostou v lesích a savanách v tropech a subtropech či oblastech s teplým klimatem po celém světě. V zahradách či parcích se nejčastěji pěstuje dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides), který snáší vcelku dobře i naše zimní počasí. Tento druh pochází z východní Asie až Západní Austrálie. Štětinaté žlutozelené až tmavě nachové klásky ve válcovitých až úzce podlouhlých latách dorůstají délky až 20 cm. Velmi oblíbený je kultivar Hameln. Nejen pro svou kompaktní podobu, ale také proto, že na rozdíl od divoce rostoucích rostlin jeho květové stonky více vyčnívají nad úroveň listů.

Kam se hodí okrasný dochan?

Husté trsy dochanu tvoří velmi úzké a dlouhé listy. Zvlášť dekorativně působí koncem léta štětkovité klasy. Podle kultivarů dosahují různé délky a zbarvení. Dochany můžeme skvěle využít v moderně pojatých zahradách. Hodí se do trvalkových záhonů, pod dřeviny i jako solitér. Pokud mu najdeme vhodné místo, kde jej prozáří paprsky podvečerního slunce, iluze tryskající fontány bude dokonalá. Hlavní období kvetení spadá od srpna do září, ale pokud ponecháme neostříhané trávy v zahradě, budou jejich odkvetlá květenství zajímavou dekorací i v zimním období. Zároveň neostříhané listy poskytnou těmto trávám výtečnou zimní ochranu.

Pokud si část klasů včas sklidíme a usušíme, můžeme dochan využít i v suchých vazbách. Pro sušení je třeba sklízet klasy ještě dříve, než rozkvetou. Nejvhodnější je čas na počátku metání, tedy jakmile se klas vynoří z listové pochvy. Jinak se nám klásky po usušení rozpadnou. Sušit můžeme také listy, u kterých se tak zvýrazní spirálovité zakroucení.

klasy dochanu báječně vyniknou na výrazném pozadí