Druhy levandule
V našich zahradách nejčastěji roste levandule lékařská (Lavandula angustifolia). Na plantážích, tak dobře známých například z francouzské Provence, se pěstuje převážně levandule prostřední Lavandula× intermedia (kříženec Levandula angustifolia x Levandula latifolia), známá jako ‘Levandin‘. Levandulová pole vypadají, jakoby byla součástí této krajiny odpradávna. Přitom ještě v 18. století tu rostla levandule pouze divoce na kamenitých vápencových půdách ve vyšších polohách.
Sběr a sušení levandule
- levanduli sbíráme v době jejího květu za suchého počasí
- poupata by v době sběru neměla být příliš rozvinutá
- levanduli sušíme zavěšenou ve svazcích nejlépe v tmavé, dobře větrané místnosti
- svazky zavěsíme do šatních skříní, odkud vypuzují moly
- ze sušených květů připravíme náplň do voňavých polštářků
- součást voňavé směsi rostlin – potpourri
- využití ve vazbách ze sušených květin
Levandule v kuchyni
- Květy můžete ochutit džemy, octy, čaje, cukroví, krémy.
- Provensálské koření tvoří kromě květu levandule ještě tymián, šalvěj, bazalka a fenykl. Používá se ke kořenění různých druhů masa, omáček a pizzy.
- Květy levandule můžeme také kandovat nebo zamrazit v kostce ledu.
Původ levandule
Pravlastí levandule lékařské je Persie, odkud se rozšířila do Řecka i Římské říše. Latinské pojmenování souvisí s jejím prvotním využíváním. Sloužila totiž k provonění koupelové vody ve veřejných lázních. Koupati (mýti se) zní latinsky lavare, z toho pak rodové jméno Lavandula. Levandule, jako prastará kulturní rostlina, je zmiňovaná již ve středověkých zahradách v polovině 11. století (Pleasure garden).
Pěstujeme levanduli
Milujete levanduli a rádi byste jí dali v zahradě prostor? Ať už ji potřebujete na sušení nebo ji chcete využít jako elegantní lem záhonu, připravili jsme pro Vás souhrn informací o množení levandule.
Pokud přemýšlíte, kde je pro levanduli nejlepší místo na zahradě, inspirujte se radami v článku o vhodném stanovišti pro levanduli.