číst je možné i v pohodlném křesle na teraseSamozřejmě mnohé záleží na prostorových možnostech i osobních zvyklostech. Nejlépe jsou na tom majitelé velkých zahrad s terasou nebo altánkem. Ale příjemný kout pro pohodlnou relaxaci je možné připravit třeba v lodžii či na balkoně. Náruživí čtenáři by měli při hledání ideálního místa na čtení myslet na pohodlí. A to nejen na pohodlí svého těla, ale také na pohodlí svých očí. Denní světlo je pro čtení nejvhodnější jen tehdy, pokud jej máme k dispozici v optimální intenzitě. Nevhodný je jak nedostatek světla, tak jeho přebytek. Proto se nedoporučuje číst na přímém slunci, kde dochází k příliš velkému oslňování očí.



Zatímco pro krátké posezení u stolku s odpoledním čajem či kávou bohatě poslouží i obyčejné židle, pro delší čtení se hodí více pohodlí. Na terasách či balkonech nám k němu může posloužit vypolstrované skládací lehátko nebo závěsné houpací křeslo.

Stále širší je nabídka houpacích sítí, a to buď v klasické podobě nebo opatřených tyčí, která jejich plochu roztahuje do stran. Nabídka je široká i co se materiálů týče. Dříve prodávané síťové houpačky teď mnohem častěji nahrazují závěsné sítě z bavlny či padákového hedvábí. Pokud nemáte vhodné místo k jejich zavěšení, je možné k řadě z nich přikoupit i závěsnou konstrukci.

Při výběru je třeba brát ohled nejen na to, jak bude posezení měkké, ale pro jaký účel je sedací zařízení určeno. Zvlášť, pokud budeme chtít houpačku či houpací křeslo zavěsit do zahrady, musíme se předem ujistit, zda jsou k takovému umístění použité materiály vhodné. Kromě klasických materiálů (bavlna) se objevují také moderní vlákna, která jsou voděodolná či rychleschnoucí.

děti si rády své zážitky z četby sdělují

Dobré je důkladně prohlédnout i nabídku doplňků jednotlivých výrobců. Zdánlivé maličkosti mohou váš odpočinek velmi zpříjemnit. Někteří výrobci nabízejí speciální kapsy na odložení potřebných drobností jako jsou brýle či tužky. Jiní připravili speciální úchyt na lahev s pitím, abyste ji mohli mít v houpačce či křesle vždy po ruce. Pokud budete relaxovat v zahradě, může se vám hodit i jednoduchý kulatý stolek se zvýšenými okraji, díky kterým vám z něj nic nebude padat na zem. Stolek je uprostřed opatřený tyčí, kterou jednoduše zabodnete do země tam, kde jej potřebujete mít.