bršlice kozí noha jako součást salátuBršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) patří mezi naše nejhojnější vytrvalé plevele. I když se nám podaří jí zabránit v šíření semeny, nemáme vyhráno. Velmi úspěšně se množí vegetativně – křehkými plazivými oddenky. Zamořit dokáže nejen záhony, kterým jsme věnovali menší pozornost, ale snadno se "rozběhne" také do trávníku.



V lidovém léčitelství se bršlice používá už od středověku. Jejím patronem je svatý Gerhard, ochránce nemocných dnou. Odtud tedy jeden z oblíbených lidových názvů kerhát či karhátek. Také je známá jako bylina podágrová, heř, husí noha, jarous, jarús, jericho, kozí list či kozí noha. Zajímavá jsou i pojmenování, která pro bršlici navrhli botanici: dumbířec kozí noha (Presl 1819), snít obecný (Opiz 1852), kozí noha pouhavá (Sloboda 1852), jarous, kozí noha, bršlice (Čelakovský 1879), bršlice obecná, kozí noha (Polívka 1912), bršlice kozí noha (Dostál 1950, Dostál 1989, Kubát 2002).

Množství přezdívek má tato rostlina také v angličtině. Díky podobě květů, které vzdáleně připomínají květy černého bezu, si vysloužila označení ground elder (přízemní bez) nebo poetické snow-in-the-mountain (sníh na horách). Známá je také jako herb gerard (Gerhardova bylina), bishop's weed (biskupův plevel) či goutweed (obdoba českého názvu podágrová bylina).

Jak zlikvidovat bršlici?

Bršlice patří k trvalkám lužního lesa, kde zarůstá velké plochy. Ráda se rozrůstá i na stinnějších a méně udržovaných místech zahrad. Pro hubení bršlice platí podobné zásady jako při likvidaci dalšího z vytrvalých plevelů, svlačce rolního (Convolvulus arvensis): 

  • rostlinám nenecháváme dozrát semena
  • rostliny odstraňujeme z pozemku v průběhu celé vegetační sezóny. Průběžné odstraňování nových výhonků rostliny výrazně oslabí, ale konečná likvidace může trvat i několik let. Zvlášť dobře se bršlice odstraňuje z lehce vlhké půdy. 
  • při podzimním či zimním rytí pečlivě odstraňujeme z půdy zbytky kořenového systému.
  • části vytrvalých plevelů zásadně nedáváme do kompostu

Bršlici je možné likvidovat i za pomoci chemických přípravků (herbicidů). Ale k takovému kroku bychom se měli rozhodnout až ve chvíli, kdy dříve zmíněné metody nezabírají. Chemické přípravky potřebují nejméně dva týdny na to, aby zapůsobily až v oddencích. Nejúčinnější je chemický postřik na jaře, kdy jsou porosty vysoké přibližně 15 cm.

Zkuste bršlici přijít na chuť

bršlice kozí noha jako okrasná rostlina s panašovanými listyPokud se nemáte šanci bršlice na zahrádce zbavit, zkuste jí přijít na chuť. Možná se pak situace obrátí a vám se bude zdát, že máte bršlice vlastně málo... Zvlášť brzy na jaře patří bršlice k bylinám, které lze konzumovat podobným způsobem jako kopřivy. Můžeme ji přidávat syrovou do salátů a pomazánek nebo tepelně upravovat jako součást nádivek, polévek či na způsob špenátu. V ruské kuchyni sloužily neotevřené mladé listy a řapíky bršlice jako náhražka zelí v tradičních polévkách – boršči, šci a botvinje.

Bršlici můžete používat také jako krmivo pro malá zvířata. Jídelníček s ní můžete obohatit například morčatům nebo králíkům.

Bršlice jako okrasa

Ne, tohle opravdu není myšleno ironicky. Je to spíš recept pro ty, kterým se nechce proti bršlici vytahovat těžké chemické zbraně (herbicidy), ani nehodlají trávit čas nekonečným plevelením. Některá zahradnictví nabízejí méně invazní kultivar Variegata, který je ozdobný panašovanými listy. Takto je možné bršlici využít jako elegantní půdopokryvný prvek na chudých půdách v polostínu. Ale i v tomto případě je nutné odstraňovat květní lodyhy dříve, než dozrají semena. Jako prevence dalšího šíření se doporučuje bršlici pevně vymezit hranice. Ať už výsadbou pouze do nádob nebo zapuštěním bariér, které ji mimo ohrazený prostor nepustí.