Kapradiny dovedou okouzlit a zaujmout po celý rok, byť jsou okrasné pouze svými listy. Velmi atraktivní jsou na jaře, když se spirály listů začínají narovnávat. Obdivuhodná je škála jejich velikostí, tvarů listů i odstínů zeleně. S příchodem podzimu některé druhy začínají měnit barvu listů a když se k tomu přidá správné nasvícení sluncem, tak se zahradní kout rozsvítí záplavou zlatého kapradí. Stálezelené druhy dovedou okouzlit i v zimě, kdy se jejich listy pokryjí ledovými krystalky.

drobnější kapradiny můžeme pěstovat i v kamenných zídkách



Stanoviště pro kapradiny

kapradina vysazená ve vykotlaném pařezuIdeálním místem pro většinu kapradin je tzv. toulavý stín. Tedy prostor, kam sluneční paprsky dopadají poněkud nahodile - skrz listy stromů. Zvlášť dobře kapradiny prospívají na chráněných místech s vyšší vzdušnou vlhkostí. Proto se jim mimořádně daří ve vodních partiích zahrad – u potůčků či jezírek. V sousedství vodní hladiny mají možnost dekorativní listy opravdu vyniknout a velkolepý efekt mohutných trsů se odrazem ve vodě ještě umocní.

Skutečnost, že jsou kapradiny dekorativní pouze svými listy se dá snadno napravit volbou vhodných sousedů. Vysoké kapradiny velmi zajímavě působí například v blízkosti pivoněk. Ale kombinovat je můžeme třeba s prvosenkami, srdcovkami nebo liliemi. A pokud přidáme ještě sochu či výrazný kámen, vznikne osobité a velmi atraktivní zákoutí.

Drobnější kapradiny se hodí také do skalek nebo kamenných zídek. Na takových místech skvěle vynikne nejen tvar listů, ale i kontrast svěží zelené barvy s barvou kamene.

Funkci přírodního květináče naprosto úžasně zastane pařez mohutného stromu. Jen je potřeba kapradině zajistit dostatek propustné zeminy a vláhy.