starček přímořský v kontrastu s oranžovými afrikányPři svých letních toulkách můžeme starček přímořský (Senecio bicolor) vidět v západní a střední oblasti Středomoří v jeho přirozeném prostředí. Tento hustě plstnatý polokeřík ve své domovině dorůstá výšky 25 – 60 cm. Nejčastěji roste na útesech a skalnatých pobřežích, objevit jej můžeme i na plážích a rumištích. Jednoleté rostliny s okrasnými listy slouží v zahradních výsadbách k odlehčení, utlumení barevných kontrastů nebo naopak k upoutání pozornosti. Výhodou starčeku přímořského jsou vlastnosti, které získal ve své domovině: odolnost k suchu a tolerance větru.



Starček přímořský si s ohledem na barvu listů vysloužil přezdívku Dusty miller (zaprášený mlynář). Pro pořádek zmíníme ještě další synonyma, které tato rostlina v průběhu let posbíral: Jacobaea maritima subsp. bicolor, Senecio cineraria subsp. bicolor, Senecio gibbosus subsp. bicolor, Senecio willdenowii.

Starček a cena za vynikající zahradní vlastnosti AGM

Královská zahradnická společnost - The Royal Horticultural Society (RHS) je charitativní organizace podporující zahradničení nejen ve Velké Británii, ale v celé Evropě. Její historie se začala psát roku 1804 v Londýně, tedy před více než 200 lety. Společnost se stará o čtyři ukázkové zahrady a doplňuje obsáhlou odbornou knihovnu. Zástupci RHS každoročně oceňují osobnosti, které výrazně přispěly k rozvoji zahradnictví.

Cenu mohou získat také mimořádně kvalitní kultivary rostlin. Ty však nejprve musí projít náročným testováním a splnit řadu přísných kritérií. Ocenění má zkratku AGM - Award of Garden Merit, tedy Cena za vynikající zahradní vlastnosti. Seznam v současnosti obsahuje více než 7 000 rostlin, ale nová ocenění každoročně přibývají. Cenu však nezískávají kultivary jednou pro vždy. Odborníci po několika letech znovu hodnotí, zda si ještě ta která rostlina ocenění zaslouží. Například po přezkumu v roce 2002 ze seznamu oceněných vyškrtli hned 1300 rostlin.

Ocenění AGM získal v roce také 1993 starček přímořský, konkrétně jeho kultivar Silver Dust. Vyznačuje se elegantními, téměř krajkovými listy a kompaktním růstem.