Karafiáty se v Klatovech ocitly shodou velmi zvláštních okolností. Po skončení napoleonských válek se v roce 1813 do rodného města vrátil rytmistr baron Volšanský. Z francouzského města Nancy si na památku přinesl semena drobnokvětého karafiátu. Zbytek života se věnoval pěstování a zušlechťování své "válečné kořisti". Pěstováním karafiátů brzy "nakazil" i další klatovské občany bez ohledu na jejich profese. Zakrátko je pěstoval také místní cvočkář, mlynář, majitel zahrady i hostinský. A naprosto úžasné je, že se tradici pěstování a šlechtění podařilo udržet až do současnosti.



Pěstitelé klatovských karafiátů se rádi pochlubí svými úspěchy i ostatním. Výstava klatovských karafiátů má letitou tradici. Každoročně do výstavní zahrady pěstitelé vysazují desítky druhů do volné půdy a připravují i množství hrnkovaných rostlin. Letos se představí také dvě nově odrůdy, které vyšlechtil předseda Pěstitelů klatovských karafiátů Peter Pošefka. Bývají většinou slavnostně pojmenovávány po některé významné osobnosti z dějin Klatov nebo historické události. Letošní nové druhy karafiátů Peter Pošefka věnoval městům: partnerskému městu Klatov Poligni a druhý přímo Klatovům.

rozmanitá vybarvení klatovských karafiátů, foto archiv Pěstitelů klatovských karafiátů

Díky šlechtění vznikal z původních semínek drobnokvětého karafiátu klatovský karafiát. Tedy vytrvalý, mrazuvzdorný s pevným stonkem, který je 50-60 cm vysoký, má žaludový nepukavý kalich s celokrajnými nezoubkovanými okraji korunních plátků a pravidelnou stavbu květů o průměru 7-8 cm. Mezi množstvím odstínů kreseb a barev zatím zbývá nedostižná modrá...

Ale i tak je opravdu co obdivovat. Z původních francouzských semínek vznikla za těch více než 200 let neuvěřitelně pestrá kytice. Vyšlechtěno bylo mnoho karafiátů jednobarevných; několik desítek čárkovaných (pikoty); dále pruhovaných jednou barvou (doublety); pruhovaných více barvami (bizardy) nebo stíněných od okraje ke kalichu (flamanty). Jen fameusy, tedy karafiáty stíněné ze středu k okraji i ke kalichu, vyhynuly.

Místo konání: výstavní zahrada v Hostašově ulici, proti klatovskému muzeu

Kontakt: www.klatovy.cz

Termín:
každoročně první polovina července, v letošním roce byla výstava zahájena již 25.6. (termín konání se upravuje dle počasí), denně 9 – 17 hodin

Vstupné: dobrovolné

Foto: Pěstitelé klatovských karafiátů. Na snímku (zleva doprava) odrůdy Český klenot, Mahulena, Pochodeň,  Perla Šumavy, Babička-Popelka, Hanačka, Salamander, Rovnost, Milénium.