bonsaj zelkova pilovitá Zelkova serrataZatímco o bonsajích má většina z nás představu jako o malém stromu pěstovaném a tvarovaném dlouhé roky v malé nádobě, kusamono je u nás zatím nepříliš známý pojem. Kusamono či též trávové bonsaje, podobně jako bonsaje klasické, představují jakési miniaturní krajiny a scenerie. Pro pěstování se nejčastěji používají mechy, trávy, lišejníky, malé květy, bambus nebo cibuloviny. Podobně jako u klasických bonsají se miniatiruzace dosáhne složením substrátu a ošetřováním. Nemalou roli hraje také výběr vhodných nádob.



Pro ty, kteří by se rádi se způsobem pěstování trávových bonsají kusamono seznámili, je v sobotu 24. května od 10 do 12 hodin připraven workshop. V ceně je substrát, mech, drenážní materiál, síťky, zapůjčení nůžek a potřebného nářadí, odborný výklad a provázení výstavou. Rostliny a misky si mohou zájemci zakoupit podle vlastního výběru přímo na místě.

trávová bonsaj - kusamonoBohatý víkendový program nabízí pestrou "chutnávku" dalekého Japonska mnoha smysly. Pro návštěvníky je připraveno nejen provázení, přednášky a ukázky pěstování a tvarování bonsají, ale také ukázky umění japonského meče či ochutnávka sushi. Na své si přijdou také milovníci papírových skládanek origami, chybět nebude ani cvičení tchai-ťi či ukázky aranžování ikebany.

Místo konání: Botanická zahrada Praha – Troja, venkovní expozice – Japonská zahrada, výstavní sál

Kontakt: www.botanicka.cz

Termín: 16. - 25. 5. 2014, 9 – 19 hodin