tařice skalní vynikne ve skalkách a suchých zídkáchTařice skalní (Aurinia saxatilis či Alyssum saxatile) si vysloužila řadu lidových názvů: plesniváček, netojka, stinkové koření, šediváček, šedivka, tořice nebo tuřice. Je to ochmýřená rostlina s dřevnatou bází, s hustou přízemní růžicí šedozelených listů a se štíhlými vzpřímenými stonky. Ty jsou zakončené polokulovitými, hroznovitými květenstvími malých žlutých květů.



Zvlášť působivě květy tařice vynikají v kontrastu s tmavým čedičem. Spatřit ji však můžete i na skalách z vápence, znělce, diabasu, žuly, ruly, granulitu, břidlice či hadce. Velmi dobře se tařici daří na prosluněných skalnatých svazích u Vltavy či Labe. Ale najdete ji také na řadě kopců v Českém středohoří, kde se s oblibou rozrůstá i na zdech hradních zřícenin. Počty rostlin tohoto druhu se ve volné přírodě postupně snižují. Proto byla tařice skalní zařazena mezi téměř ohrožené druhy (C4a) vyžadující další pozornost.

Tařice je nenáročná

Pěstování tařice skalní v zahradě se však bát nemusíte. Pro svůj vzhled a nenáročnost je oblíbenou a často pěstovanou skalničkou. Můžete si koupit jak semena, tak i předpěstované sazenice různých kultivarů. Ty se liší vzrůstem, barvou a tvarem květů či listů. Do malých skalek se hodí nízko rostoucí kultivar Compactum či ještě drobnější Luna. Citrónově žlutými květy zaujme Citrinum, plné květy nabízí Plenum. Kultivar Variegatum upoutá i po odkvětu listy s bílým lemem.

Ozdobou vaší zahrady se však tařice může stát i tehdy, pokud nemáte skalku ani suchou zídku. Elegantně působí také na osluněných okrajích květinových záhonů, v kamenných korytech či na střešních zahradách.

tařice skalní patří k oblíbeným skalničkám