Nejčastěji ukázky zimního řezu ovocných stromků pořádají základní organizace Českého zahrádkářského svazu, většinou v některé ze zahrádkářských osad. Mezi pořadateli podobných akcí se však objevují také ekologická centra. Připravili jsme pro vás tři tipy, kam se můžete za praktickými zkušenostmi se zimním řezem stromů vypravit.



Řez v Aleji Rudolfa Polického ve Ctěnicích

na silnější větve se hodí větší nůžkyMimořádnou příležitost praktických ukázek zimního řezu stromů nabízí přátelé areálu Louka u zámku Ctěnice na severovýchodním okraji Prahy. Skupina zahradníků se snaží zkrášlit zdejší veřejný prostor. Na jaře 2013 zahradníci vyseli letničkovou směs Grandstand Annual Meadow Prague a až do začátku podzimu tu kvetl pestrobarevný koberec. Inspirací byla divoká letničková louka, která zdobila Londýn v době letní olympiády.

Na podzim začali zahradníci s obnovou zdejší ovocné aleje, kterou tvoří především staré odrůdy jabloní a hrušní. Alej pojmenovali na počest svého kolegy, kdysi vrchního zahradníka ctěnického zámeckého zahradnictví, Rudolfa Polického. Zahradnické setkání nad řezem starých i mladších ovocných vysokokmenů s ukázkami, úvahami a dobročinnou beneficí na záchranu této aleje se koná 14. února 2014 od 13 hodin.

Dvoudenní ovocnářský kurz v Bílých Karpatech

Pro zájemce, kteří se chtějí do tematiky zimního řezu a výsadby ovocných stromů pustit skutečně důkladně, připravilo Ekologické centrum Veronica dvoudenní ovocnářský kurz v Hostětíně (22. – 23. února 2014). Po sobotní teorii v přednáškovém sále bude následovat praxe i teorie v terénu, konkrétně v ekologickém sadu u Centra Veronica. Na účastníky kurzu čekají praktické ukázky řezu kmenných tvarů - výchovný, opravný, udržovací i zmlazovací řez. V neděli na teoretické přednášky naváží praktické ukázky řezu nízkých tvarů  - štíhlých vřeten jabloní. Součástí kurzu bude exkurze do hostětínské moštárny s ochutnávkou zdejších moštů. Více informací na webu www.veronica.cz

Kurz řezu pro začátečníky

Dvoudenní kurz základů řezu ovocných stromů pro úplné laiky, kteří touží tvarovat stromky na své zahrádce vlastními silami, připravili 21. - 23. března 2014 v penzionu Javořice u Telče. Na kurzu se dozvíte, jak řezat stromy čerstvě zasazené, jak je po začátku plodnosti udržovat v kondici i jak pomoci stromu dlouhodobě zanedbanému. Součástí kurz bude výklad s projekcí i praktické ukázky a práce v terénu. Pro praktický nácvik organizátoři doporučují, aby si účastníci přinesli vlastní nářadí (zahradnické nože, nůžky, pilku). Více informací na webu www.javorice.cz