chryzantémy různé tvary a barvy květůŠlapanická Eliška, Alenka, Boženka či Vladěnka

Jan Dvořák (1924 – 2006), šlapanický rodák, se šlechtění chryzantém věnoval přes šedesát let. Takhle vyjádřil jako devatenáctiletý svůj profesní sen: "Mým jediným přáním by bylo někdy něco objevit, čím bych pozvedl zahradnický stav na větší výši a úroveň." Konkrétnější obrysy jeho představa získala po roce 1945. Tehdy krátce pracoval v Praze pod vedením Antonína Brůhy, našeho tehdy největšího pěstitele chryzantém. Jan Dvořák se rozhodl vyšlechtit původní české chryzantémy. A to se mu opravdu povedlo: vyšlechtil přes čtyři sta šlechtěnců, bohatých barevně i tvarově. Rozšířil sezonu pěstování chryzantém tak, že rozkvétají od léta do pozdního podzimu, a vrátil je na naše zahrady.



Poprvé Dvořák vystavoval v Praze v roce 1955. V roce 1961 získal prvenství na mezinárodní výstavě v Erfurtu, v letech 1967 a 1969 si odnáší dvě zlaté medaile z Flory Olomouc za červeně, raně a dlouhokvetoucí Šlapanickou Elišku. S oblibou dával svým chryzantémám dívčí jména s přídomkem Šlapanická. Tak vznikla např. Alenka, Boženka, Drahuška, Jitka, Růženka či Vladěnka. Vyšlechtil však i květy s názvem Šlapanický Rudý brk, Růžové pírko, Rudý samet, Slunečnice.

Místo konání: Šlapanice u Brna, Orlovna
Kontakt: www.slapanice.cz
Termín: 25. - 26. 10. 2014 (8 – 18 hodin)

XXVI. hlinecká výstava chryzantém

Místo konání: Hlinsko, multifunkční centrum
Termín: 24. – 26. - 10. 2014, po a so 9 - 17 hodin, ne 9 - 14 hodin

28. ivančická výstava chryzantém

Vystaveny budou výpěstky členů SZO Chryzantéma. Chybět nebudou ani ukázky dovezených květů, tradičně naaranžovaných k různým příležitostem. Na výstavě získáte informace o pěstování chryzantém, po dobu výstavy je zajištěn i jejich prodej.

Místo konání: besední dům, Ivančice
Termín: 24. – 26. - 10. 2014