křenOchutnejte malínský křen

Jak má chutnat správný malínský křen? Má mít říz, nesmí pálit, nesmí štípat, musí být nasládlý. Je-li tomu opravdu tak, můžete se přesvědčit, pokud se zúčastníte dálkového pochodu Za malínským křenem (pro pěší jsou připraveny trasy o délce 10 – 50 km, pro cyklisty 40 – 200 km). Na účastníky totiž v cíli čeká nejen diplom s pamětním razítkem, ale také klobása s pravým malínským křenem.



Tajemství malínského křenu

Historie pěstování malínského křenu sahá až do 12. století. Jeho jedinečná chuť je daná složením zdejší půdy. Dokonce ani všechen křen vypěstovaný v Malíně prý nechutná stejně. Kdysi se tu pěstovala křenovka až na 80 hektarech a z každého se sklízelo kolem deseti tun křenu. Nyní dávnou slávu připomínají jen trsy rostlin v příkopech nebo zahrádkách.

Za úspěchem pěstování malínského křenu nebylo zdaleka jen o složení půdy. Nemalou roli hrál i způsob pěstování křenu s mimořádně vysokým podílem ruční práce. Křenovky se ryly dřevěnými rýči. Křen se sázel ručně, obdělával se ručně. Dokonce ani dobytek nesměl do křenovky. Hnůj se nosil na nosítkách a zarýval do země. Křenovka se sklízela speciální motykou podobnou krumpáči, nesměla se vyorávat, protože by radlice porušila matečné rostliny a porost by postupně odumřel. Při dobré péči vydržela matečná rostlina, jejíž výhonky se sklízely, až 80 let.

Místo konání: Kutnohorsko; start u klubovny TJ Turista, Puškinská ul, Kutná Hora

Kontakt: www.tj-turista.cz

Termín: 10. - 11. 10. 2014; start pochodu v pátek 10. října (100 km) 18 - 22; v sobotu 11. října (10 - 50 km) 7-10 hodin