Než si půjdete koupit pivoňku

Pokud byste rádi svou zahrádku doplnili o pivoňku, pak je nejvyšší čas se po nějaké poohlédnout. Právě v květnu a červnu jsou ve specializovaných zahradnictvích v prodeji hrnkované bylinné pivoňky. Najdete je pod názvem pivoňka lékařská (Paeonia officinalis) a pivoňka čínská neboli bělokvětá (Paeonia lactiflora).

Než se pro pivoňku vypravíte, pečlivě pro ni vyberte místo. Čím důkladněji vše promyslíte, tím lépe pivoňka vynikne a odvděčí se bohatými květy. Pivoňka patří k takzvaným dlouhověkým trvalkám. Vydrží na jednom místě klidně 10 až 15 let, ale přesazování nemiluje.



Pivoňka - rady pro výběr stanoviště

  • zvažujte výšku (od 0,5 do 1 metru) a šířku budoucího trsu
  • hledejte místo chráněné před větrem
  • volte slunné stanoviště, v krajním případě polostín
  • pivoňky k úspěšnému růstu potřebují dobře propustnou půdu zásobenou živinami
  • pivoňka lékařská (Paeonia officinalis) rozkvétá dříve, obvykle po polovině května; pivoňka čínská neboli bělokvětá (Paeonia lactiflora) je mohutnější a rozkvétá o něco málo později. Kvést pivoňky přestávají koncem června.
  • barevná škála bylinných pivoněk začíná od odstínů bílé přes růžovou a pokračuje až k sytým červenorůžovým barvám, některé druhy jsou zajímavé barevným žíháním. Barvu zvolte s ohledem na okolní rostliny.

V době, kdy se listí na stromech teprve chystá převléct do podzimních tónů už se listy některých druhů pivoněk vybarvují od středu odstíny žluté, přecházejí v okrovou, aby vše uzavřela ohnivá červeň.

pivoňky jsou v záhonech nepřehlédnutelné

Druhy pivoněk

Vlastně ještě v jednom období jsou bylinné pivoňky mimořádně krásné – časně z jara. Zatímco pivoňky dřevité (jejich pěstování je náročnější) jsou na zahradě vidět celoročně (byť v zimě jen v podobě holých větví), pivoňkám bylinným na podzim uvadnou listy. Rostliny přezimují schované pod zemí, odkud vystartují koncem března v podobě robustních červených výhonů. Teprve pak se začnou objevovat lesklé tmavozelené listy a květní poupata.

Pivoňky je možné získat také dělením trsů či výsevem semen. Ale to už je spíše oříšek pro zkušené pěstitele, navíc s vyhlídkou na několikaleté čekání na výsledek – kvetoucí rostlinu. Proto doporučujeme vysazení kvalitně předpěstované rostliny.