Diskuze na téma: Barva hortenzie

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 02.10. 2016 00:00
Koupila jsem si v srpnu v Hornbachu modrou hortenzii, kterou jsem přesadila do větší nádoby, ale špatného substrátu, a proto mi začala růžovět. Koupila jsem tedy speciální substrát pro modré hortenzie a opět přesadila, ale nyní začala hortenzie měnit barvu květů do zelena. Mohli byste mi poradit co dělat jinak, abych udržela modrou barvu květů?

Autor: Klára Machalová , Vloženo: 02.10. 2016 12:02
V podobných případech je ideální hledat odpověď u výrobce, respektive dodavatele květin, popřípadě si poznamenat název konkrétního kultivaru. Hortenzií je více druhů, s modrými květy (respektive modře zbarvenými listeny) se nejčastěji prodává hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla). Na trhu se objevují stále nové kultivary této hortenzie, např. Forever & Ever, která kvete nejen na loňských, ale i na nových výhonech.
Každý z kultivarů má jiné proměny barevnosti. Zatímco některým křížencům po odkvětu listeny zhnědnou, jiné jsou atraktivní ještě do pozdního podzimu a pouze se u nich promění vybarvení spodní strany listenů.
Proč a které hortenzie mění barvu květů jsme popsali v článku Přilepšete hortenziím, odvděčí se vám svou krásou. Důležité je nejen přihnojování speciálními hnojivy, ale také vhodná zálivka (též vysvětleno ve zmíněném článku). Viníkem nechtěných barevných proměn by tak mohla být i příliš tvrdá voda.