Diskuze na téma: Umělé osvětlení pokojovek

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 17.2. 2016 20:34
Ráda bych pěstovala orchideje. Jak to mám udělat, když mám byt situovaný na západní stranu a k tomu mám ještě balkon? Ideální světlo mám v bytě jen velmi krátkou dobu. Někdo to řeší zářivkami, ale je to skutečně dostatečné?

Autor: Jiří , Vloženo: 17.2. 2016 20:34
Orchideje patří k rostlinám, které potřebují opravdu hodně rozptýleného světla. Ze své domoviny jsou zvyklé na to, že se délka dne nemění a mají tedy k dispozici 12 – 14 hodin denního světla. Zvlášť některé rody, např. Vanda a Oncidium, potřebují světla více, než ostatní.
V době, kdy je u nás denního světla málo, je nutné zajistit zdroj umělého osvětlení. Zdroj světla by neměl být od rostlin příliš daleko. Fyzikální zákony jsou v tomto směru neúprosné: se vzrůstající vzdáleností intenzita světla klesá. Optimální vzdálenost zdroje světla od rostliny je 20 – 40 cm, maximální do 70 – 100 cm (podle síly zdroje).
Aby bylo doplňkové světlo rostlinám skutečně prospěšné, vybírejte světelný zdroj určený pro rostliny. Vhodné jsou menší zářivky, speciální výbojky nebo LED diodová svítidla. Při použití vhodných zdrojů světla nehrozí rostlinám nebezpečí spálení. Při výběru zvažte nejen pořizovací náklady, ale také energetickou náročnost osvětlení.