Diskuze na téma: Magnólie – vzdálenost při výsadbě

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 02.11. 2015 00:00
Jak daleko musím zasadit magnólii od studny, aby kořenový systém nenarušil její statiku?

Autor: Alena Vymazalová , Vloženo: 02.11. 2015 15:54
Nepíšete, jaký kultivar šácholanu (Magnolia) máte na mysli. Zatímco někteří kříženci dosahují v dospělosti výšky 1 metru a připomínají spíše keře, existují i mohutné odrůdy, které v příznivých podmínkách dorůstají výšky až 10 metrů.
Jako minimální prostor, který bude jakýmsi výsostným územím pro vysazenou magnólii, se doporučuje kruh 2 metry kolem kmene. To znamená, že v tomto okruhu není vhodné pěstovat cokoli jiného, ani by tudy neměla vést cesta a měla by to být i minimální vzdálenost od studny. Zvažte tedy dobře, v jakých místech kolem studny probíhá pohyb. Nevhodnou výsadbou v blízkosti studny by totiž mohlo dojít nejen k potanciálnímu poškození studny, ale také k nevhodné zátěži pro strom. Magnólie mají totiž podstatnou část svého kořenového systému mělko u povrchu půdy, tudíž jakékoli rytí tento systém snadno naruší.
Samozřejmě, že byste při výsadbě neměla opomenout ani další nároky magnólie na stanoviště – potřebují výživnou, kyprou a hlubokou půdu, která dostatečně udržuje vlhkost (nikoli však trvalé přemokření). Magnólie velmi dobře prospívají tam, kde se daří teplomilným peckovinám (broskve, meruňky), tedy například na chráněném místě u domu.