Diskuze na téma: Naruší kořeny cesmíny dům?

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 29.9. 2015 00:00
Zajímalo by mne, jaký kořenový systém má cesmína. Sousedi mají strach o základy domů. Je od něj vzdálená 4 metry a je vysoká asi 5 metrů.

Autor: Lydie , Vloženo: 02.10. 2015 08:47
Kořenový systém cesmín (Illex) je hustý a bohatě větvený. Z dotazu není patrné, o který druh cesmíny se jedná. Velmi často se u nás pěstuje cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium). Její kořenový systém nezpůsobuje takové problémy, jako například kořeny topolů, vrb či dubů. Nicméně je třeba počítat s velkou vitalitou kořenů cesmíny. V letech, kdy je výrazný nedostatek vláhy, mohou kořeny hledat dostupnou vláhu a tím narušit své okolí.
Další nepříjemnosti, které může cesmína rostoucí v blízkosti sousedů vyvolat, je stín a opad ostrých listů. Většina cesmín, které se u nás pěstují, patří sice mezi stálezelené keře, nicméně po několika letech vždy část listí opadává.
Zvažte umístění cesmíny s ohledem na dobré sousedské vztahy. Občanský zákoník, který je v platnosti od ledna 2014 v paragrafu 1017 k tomuto tématu uvádí: "Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.". Jak je patrné z citovaného paragrafu, pro případné spory je důležitá vzdálenost od hranice pozemků, nikoli od budovy.
Vzhledem k tomu, že cesmíny poměrně dobře snášejí řez, je možné pro dobré sousedské vztahy zvážit její snížení. Menší strom bude mít menší spotřebu vláhy a tudíž snížíte riziko, že kořenový systém okolí naruší.
Na druhou stranu se sluší poznamenat, že cesmíny se těší mimořádné oblibě ve Velké Británii. S oblibou je tam vysazují v blízkosti domů. Ať už jako samostatné rostliny či jako součást živých plotů. Více v článku Cesmína krásná, užitečná i magická