Diskuze na téma: Popínavá rostlina pro altán

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 25.9. 2015 00:00
Dostali jsme dárkem kovový altánek s plátěnou střechou, která se mi příliš nelíbí. Ráda bych ji nahradila časem přírodní alternativou. Hledám popínavou rostlinu/dřevinu, které se bude líbit na slunném stanovišti. Stín tam je až večer. Není problém zavlažovat, ale hledám spíše bezúdržbovou rostlinu, trvalku, bez plodů, které by sváděly ke konzumaci. Má představa je pnoucí "radost", která pokryje střechu altánku a vytvoří klidně i stěny altánku, kde jí to dovolíme. Altánek má rozměry 3 x 3 metry. Výška je 3 metry, ve středu střechy 4 metry Může to být i více rostlin, v tom není problém. Altánek nestojí na betonu, mohu tedy sázet rovnou do země.

Autor: Marie Molková , Vloženo: 25.9. 2015 22:18
Vaše zadání je poměrně přísné. Přesto jsme se pokusili najít rostliny, které bujně porostou a krásně pokvetou, ale nebudou mít plody, které svádějí ke konzumaci. Onou vyvolenou rostlinou by mohla být opletka, známá jako rdesno. Pěstují se dva druhy: opletka baldžuánská (Fallopia baldschuanica) s narůžovělými květy a opletka Aubertova (Fallopia aubertii) s nazelenalými, později bílými květy.
Opletka nevyžaduje hnojení ani žádnou speciální péči, maximálně zastřižení, pokud je příliš bujná. Ze všech pnoucích dřevin dokáže nejlépe svým listem ozelenit opravdu každé místo v zahradě.
Opletka nevytváří žádné speciální příchytné orgány. Proto potřebuje pro svůj růst tyče či lana, kolem kterých se může ovíjet. Květy opletku zdobí od července do října. Že jsou opletky velmi odolné se můžete přesvědčit při jízdě po dálnicích, kde velmi bujně porůstá protihlukové bariéry.Velmi zajímavá by byla kombinace s loubinci, kterým se počátkem podzimu zbarvují listy do červena. Ale ty mívají plody nazývané psí víno.