Diskuze na téma: Japonská pivoňka chřadne

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 02.7. 2014 00:00
Na jaře jsem si koupila japonskou pivoňku. Kvetla, ale teď má povadlé listy.

Autor: Iveta , Vloženo: 02.7. 2014 15:39
Faktorů, které mohou povadlé listy způsobit, může být více. Mnohé se odvíjí od kvality zakoupené rostliny. Proto je vhodné zvlášť dražší a náročnější rostliny kupovat u specializovaných prodejců. Ti zpravidla neprodávají "všechno", ale se zvoleným sortimentem mají bohaté zkušenosti. A co víc, dokáží poradit s optimální péčí o konkrétní druh/kultivar.
Velmi zásadní je, zda je rostlina vysazena na místo, které je pro konkrétní druh (popř. kultivar) vhodné. S tím souvisí nejen umístění v určitém místě zahrady, ale také složení půdy a její vlhkost.
Z dotazu není jednoznačně patrné, jakou pivoňku jste si skutečně koupila. Pod označením japonská pivoňka (Paeonia japonica) jsou informace o pivoňce s bílým květem, která pochází z ostrovů v severním Japonsku. Tento původem lesní druh upřednostňuje polostín.
Jako "japonskou pivoňku" nabízejí někteří prodejci kultivar Early Scout. Je to zvláštní odrůda bylinné pivoňky lékařské (Paeonia lactiflora), která kvete rudými, jednoduchými květy.
A aby nebylo v názvlosloví zmatků málo, tak je třeba dodat, že jako "japonské pivoňky" bývají někdy označovány také keřovité (dřevité) pivoňky (Paeonia suffruticosa), které byly vyšlechtěny v Japonsku.