Diskuze na téma: Ozelenění dřevěné stěny

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Soňa Slabá , Vloženo: 18.8. 2022 15:17
Dobrý den,

chtěli bychom zazelenit dřevěnou stěnu viz příloha, nicméně dole je dlažba. Stěna je na východní stranu, stíněná pergolou. Rádi bychom něco pnoucího okolo pergoly či před dřevěnou stěnu s jinou oporu. Líbí se mi Clematis, ale nevím, jaký, kolik rostlin a do jak velkého květináče? Popřípadě si nechám doporučit i něco jiného.

Předem děkuji za odpovědi a přeji pohodový den.

Autor: Markéta , Vloženo: 25.8. 2022 17:19
Dobrý den,
Clematis je podle mého dobrá volba, akorát je potřeba počítat s pravidelnějším prořezáváním a údržbou. Vysazuje se většinou na jaře, ale i nyní v srpnu je to možné.
Nejdůležitější je vybrat teplejší, chráněné místo, ideálně v polostínu (květináče by se neměly příliš zahřívat na prudkém teple). Východní strana bude v tomto ohledu určitě lepší než jižní nebo západní. Vysadit můžete Clematis do různých květináčů, podle vašich představ, jen bych volila rozměrově trochu větší, prostornější pro kořenový systém (objem cca 20 lit.). Volba druhu je spíš na vás, záleží, co se vám bude líbit víc - osobně mám raději drobnější, zakrslé odrůdy, které vytvářejí kompaktnější vzhled a nedorůstají tak vysoko, ale je to věc názoru..
Při výsadbě můžete nejdřív umístit na dno tenčí drenážní vrstvu pro lepší odtok přebytečné vody a pak teprve plnit nádobu výživnou zeminou. Do jednoho většího květináče se určitě vejdou společně minimálně tři rostliny, bude opět záležet na zvoleném druhu. Zpočátku bych rostlinám vytvořila také podporu pomocí tyček nebo nějaké menší konstrukce.